Οργανικά φωτοβολταϊκά και άλλα ηλεκτρονικά από τη Θεσσαλονίκη σε όλη την Ευρώπη

0
487

Μια πιλοτική γραμμή παραγωγής και εκτύπωσης οργανικών ηλεκτρονικών με τη μέθοδο roll-to-roll βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης στο Κέντρο Νανοτεχνολογίας και Οργανικών Ηλεκτρονικών που λειτουργεί στην περιοχή του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης.

Η γραμμή παραγωγής θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος  «smartonics», με συντονιστή το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η μονάδα είναι εγκατεστημένη σε ένα χώρο με επιφάνεια 1500 τετραγωνικά μέτρα, περιλαμβάνει ειδικό cleaning room και θα παράγει ενεργειακά κυκλώματα για κάθε πιθανή χρήση. Το στοίχημα είναι μεγάλο και αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς πολλά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα

Οι επιστήμονες αναζητούν ανθεκτικά και φθηνά υλικά κάθε χρήσης σε μέγεθος νανοκλίμακας ώστε να εξοικονομηθούν πρώτες ύλες και να μεγιστοποιηθεί η αποδοτικότητα. Στόχος είναι η κατασκευή τελικών προϊόντων από μεταϋλικά με ένα μεγάλο εύρος ιδιοτήτων (πχ δομικά υλικά με ενσωματωμένα κυκλώματα θέρμανσης- ψύξης σε πολλούς χρωματισμούς), αλλά και εφαρμογών (οθόνες, συσκευασίες τροφίμων, ρούχα, φωτοβολταϊκά, εμφυτεύματα νανοϊατρικής κ.ά).

«Τα προϊόντα Νανοτεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούν μια αγορά με τζίρο τρισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2013 ο τζίρος σε όλο τον κόσμο έφτασε το 1 τρις, το 2019 αναμένεται να φθάσει τα 4 τρις, ενώ μέχρι τώρα έχουν δημιουργηθεί 160.000 επιχειρήσεις νανοτεχνολογίας», λέει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνλογίας του ΑΠΘ καθηγητής Σ. Λογοθετίδης.

—Τρεις πιλοτικές παραγωγικές μονάδες

Στο τέλος της χρονιάς θα λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη τρεις πιλοτικές μονάδες παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών και σε 4-5 χρόνια αναμένεται τα πρώτα προϊόντα που θα παραχθούν στη «γραμμή» της Θεσσαλονίκης να ξεκινούν το ταξίδι τους για τις αγορές του κόσμου.

Για την Ελλάδα όλα τα παραπάνω σημαίνουν και πολλές νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα δημιουργούνται δεκάδες νέες εταιρείες καινοτομίας στο χώρο της Νανοτεχνολογίας και των Οργανικών Ηλεκτρονικών. Ήδη έχει συσταθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών HOPE-A , ο οποίος στο πλαίσιο του διεθνούς επιστημονικού πολυσυνεδρίου Nanotechnology 2014 που έγινε στη Θεσσαλονίκη, υπέγραψε συμφωνία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας με σύνδεσμο Εταιρειών και Ερευνητικών Κέντρων από τη Γερμανία (Βόρεια Βεστφαλία)

Οι εταιρείες νανοτεχνολογίας είναι σήμερα διασκορπισμένες σε όλη σχεδόν τη χώρα και δείχνουν τη δυναμική του κλάδου. Το 49% αυτών των επιχειρήσεων έχει έδρα την Αττική και το 29% έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Σχόλια