Φωτοβολταϊκά: το new deal δεν έσβησε τις υπερημερίες – Το «κραχ» και τα «κοράκια»

0
10

Συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επιδιώκουν παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά καθώς παρότι βρίσκεται εν ισχύ ο νόμος 4254/14, το επονομαζόμενο new deal, δεν έχει λυθεί το πρόβλημα με τις υπερημερίες στις πληρωμές τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΛΑΓΗΕ κ. Γκαρή και τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό με αντικείμενο της καθυστερήσεις στις πληρωμές τους σε αντίθεση με τα συμφωνηθέντα και τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί.

Ο κ. Γκαρής απέδωσε τις υπερημερίες στις πέραν του διμήνου καθυστερήσεις στην απόδοση του ΕΤΜΕΑΡ -του βασικού πόρου πληρωμής των ΑΠΕ- εκ μέρους της ΔΕΗ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζερβός αναφέρθηκε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τη ΔΕΗ που φθάνουν τα 1,75 δισ. Ευρώ -το ένα τρίτο εκ των οποίων αντιστοιχεί σε οφειλές μεγάλων επιχειρήσεων- οι οποίες βαίνουν αυξανόμενες. Ακόμα 160 εκατ. Ευρώ χρωστά το Δημόσιο στη ΔΕΗ με συνέπεια η κατάσταση της ρευστότητας της Επιχείρησης να είναι δραματική.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ο ΛΑΓΗΕ να χρωστά στους παραγωγούς 30 εκατομμύρια Ευρώ για να εξοφληθούν οι οφειλές του Απριλίου και αυτές του Μαΐου να μην έχουν καν ξεκινήσει.

Συμπερασματικά, οι έκτακτες εισφορές και οι αναδρομικές μειώσεις στις εγγυημένες τιμές που απολάμβαναν οι ΑΠΕ, όπως προβλέπονται από το new deal, να μην έχουν αποσοβήσει την πιθανότητα ενεργειακού «κραχ» στη χώρα μας.

Παρά τη μείωση του λογιστικού ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, οι παραγωγοί υποχρεούνται να καταβάλλουν ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει, φορολογούνται για κέρδη που δεν έχουν αποκομίσει και δέχονται πιέσεις από τις τράπεζες για να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΠΟΣΠΗΕΦ, δέχονται συνεχείς προτάσεις από διαμεσολαβητές ξένων τραπεζών, αμφιβόλου νομιμότητας, για μεταφορά των δανείων τους. Ο σύνδεσμος καλεί τους παραγωγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τέτοιες προτάσεις και τους καλεί να επικοινωνούν μαζί του προτού προβούν σε οποιαδήποτε καταβολή χρημάτων.

Την ερχόμενη εβδομάδα επίκεινται συναντήσεις τόσο με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου ώστε να εκτεθούν τα προβλήματα του κλάδου και η μη τήρηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους του υπουργείου και με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδια προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν την πρόοδο των διαδικασιών για τα έργα που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο.

—Τι γίνεται με τις τιμολογήσεις

Σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης modem τηλεμέτρησης στους μετρητές όλων των φωτοβολταϊκών πάρκων της ηπειρωτικής χώρας που είναι συνδεδεμένα στη Χαμηλή Τάση, καθώς και εκείνων που βρίσκονται στα νησιά.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό έργο θα καταστεί εφικτή η απευθείας μέτρηση της μηνιαίας πραγματικής παραγωγής κάθε πάρκου και συνεπώς θα σταματήσουν οι τιμολογήσεις έναντι και οι εκ των εστέρων εκκαθαρίσεις.

Μάλιστα, ο ΣΠΕΦ έχει ζητήσει τον περαιτέρω εξορθολογισμό και διασφάλιση της διαφάνειας του συστήματος τιμολόγησης με την ανάρτηση στο διαδίκτυο των online μετρήσεων για τα φωτοβολταϊκά της χαμηλής τάσης. Πρόκειται για χιλιάδες πάρκα των 100 KW.

Με αυτό τον τρόπο οι παραγωγοί θα μπορούν να αντιπαραβάλλουν τις online μετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ με αυτές των δικών τους συστημάτων μέτρησης. Και τούτο διότι οι παραγωγοί θα μπορούν να  ελέγχουν προληπτικά την απόκλιση και να ειδοποιούν αμέσως τον ΔΕΔΔΗΕ για τυχούσα βλάβη του μετρητή, αποφεύγοντας έτσι τις απώλειες.

econews

Σχόλια