Το Curiosity πήρε τα βουνά στον Άρη

0
12

Την πρώτη δειγματοληψία από τους πρόποδες του όρους Σαρπ που δεσπόζει στον κρατήρα Γκέιλ πραγματοποίησε το μη επανδρωμένο εργαστήριο της NASA, το γνωστό μας Curiosity, που εδώ και δύο χρόνια εξερευνά τον «Κόκκινο Πλανήτη».

Συγκεκριμένα, το Curiosity άνοιξε μια τρύπα διαμέτρου 1,6 εκατοστών και βάθους 6,7 εκατοστών σε ένα σημείο το οποίο οι επιστήμονες έχουν ονομάσει «Λόφοι Πάραμπ» (Pahrump Hills). Το έδαφος στο σημείο αυτό, στο οποίο έχει προγραμματιστεί να γίνουν μια σειρά από αναλύσεις, είναι αμμώδες και πιο μαλακό από τα πετρώματα που έχει εξετάσει ως τώρα το μη επανδρωμένο σκάφος-εργαστήριο.

Οι αναλύσεις που θα λάβουν χώρα στο εσωτερικό του σκάφους θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να αποκτήσουν μια πρώτη εικόνα της γεωχημικής σύστασης στους πρόποδες του Σαρπ (το βουνό αποτελείται από διάφορα στρώματα πετρωμάτων), αλλά και του τι θα επακολουθήσει καθώς το Curiosity θα συνεχίσει την ανάβασή του.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η μελέτη των νέων δειγμάτων θα δώσει ακόμη πιο σαφείς πληροφορίες για το γεωμορφολογικό παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη και για το ενδεχόμενο να είχε κάποτε φιλοξενήσει τη ζωή.

Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι το έδαφος στους «Λόφους Πάραμπ» είναι πλούσιο σε πυρίτιο, χαρακτηριστικό το οποίο το Curiosity έχει ανιχνεύσει ήδη με φασματομετρικές αναλύσεις.

Εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, η υψηλή συγκέντρωση πυριτίου θα έρθει να προστεθεί στις υπόλοιπες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι τα ιζηματογενή πετρώματα στην περιοχή σχηματίστηκαν λόγω της ροής νερού.

Προηγούμενες αναλύσεις του Curiosity στον κρατήρα Γκέιλ έχουν δείξει ότι πριν από δισεκατομμύρια χρόνια υπήρχαν ποτάμια και μια λίμνη.

econews

Σχόλια