Είτε μασάς είτε μιλάς παράγεις πιεζοηλεκτρισμό και φορτίζεις συσκευές

0
48

Μια συσκευή που παράγει ενέργεια από την κίνηση της ανθρώπινης γνάθου κατά τη μάσηση ή την ομιλία ανέπτυξαν καναδοί ερευνητές.

Η τεχνολογία βασίζεται σε έναν ιμάντα που είναι δεμένος κάτω από το σαγόνι (όπως το λουρί ενός κράνους) και εκμεταλλεύεται τις συνεχείς κινήσεις της γνάθου, όταν κανείς τρώει ή μιλάει, προκειμένου να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα.

Ειδικότερα, ο ιμάντας είναι κατασκευασμένος από ένα ειδικό πιεζοηλεκτρικό υλικό, που ενσωματώνει ηλεκτρόδια. Όταν το υλικό υποβάλλεται σε μηχανικές πιέσεις, σφιχτά δεμένο γύρω από το σαγόνι, δημιουργείται ένα ηλεκτρικό φορτίο. Μόνο κατά την ώρα του φαγητού, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μπορούν να παραχθούν κατά μέσο όρο περίπου 7 mW (μιλιβάτ) ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μέγιστη ποσότητα ηλεκτρισμού που έως τώρα κατέστη δυνατό να «αντληθεί» από τον ιμάντα, ήταν περίπου 18 μW (μικροβάτ). «Με δεδομένο ότι η μέση ηλεκτρική ενέργεια που είναι διαθέσιμη από τη μάσηση είναι γύρω στα 7 mW , έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε έως ότου βελτιστοποιήσουμε την απόδοση της συσκευής», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που αναπτύσσει την τεχνολογία στη σχολή Ecole de Technologie Superieure (ETS) του Μόντρεαλ, Αϊντίν Ντελναβάζ.

Όπως είπε, το επίπεδο της παραγόμενης ενέργειας μέχρι στιγμής δεν επαρκεί για την τροφοδότηση ηλεκτρικών συσκευών, όμως η τεχνολογία θα βελτιωθεί στο μέλλον. Στόχος των ερευνητών είναι, αφού αυξήσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα του ιμάντα, να ενσωματώσουν σε αυτόν μια μικροσκοπική επαναφορτιζόμενη μπαταρία που θα αναλάβει το έργο της τροφοδοσίας συσκευών με αποθηκευμένη ενέργεια.

Τέτοιες συσκευές θα μπορούσαν να είναι μικρά ηλεκτρονικά κυκλώματα εμφυτευμένα στο σώμα ή ενσωματωμένα σε ρούχα.

Ήδη ορισμένες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την τεχνολογία ως λύση για τη φόρτιση μικρότερων συσκευών, αλλά και για την εφαρμογή της στο στρατό, όπου οι στρατιώτες φορούν κράνος με λουρί.

Ο πιεζοηλεκτρισμός είναι η ιδιότητα κάποιων υλικών (κυρίως κρυσταλλικών υλικών αλλά και μερικών κεραμικών υλικών) να παράγουν ηλεκτρική τάση όταν δέχονται κάποια μηχανική τάση/πίεση ή ταλάντωση.

Η μετατροπή της μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική μοιάζει ως ένα βαθμό με τον τρόπο που τα φωτοβολταϊκά παράγουν ηλεκτρισμό από το ηλιακό φως.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται στην εφαρμογή του πιεζοηλεκτρισμού σε καθημερινές λειτουργίες. Κάποιος λόγου χάρη θα μπορούσε να παράξει ηλεκτρική ενέργεια περπατώντας, μέσω λεπτών πιεζοηλεκτρικών υμενίων στις σόλες των παπουτσιών.

econews

Σχόλια