Ενδείξεις για ζωή στον Άρη βρίσκει νέα μελέτη με ελληνική συμμετοχή

0
12

Ενδείξεις για ύπαρξη ζωής στον πλανήτη Άρη περιέχει ο μετεωρίτης του Νάκλα που συνετρίβη κοντά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1911 σύμφωνα με νέα μελέτη στην οποία συμμετέχει και έλληνας ερευνητής.

Ο συγκεκριμένος βράχος εκτιμάται ότι αποσπάστηκε από τον πλανήτη Άρη πριν από 1,3 δισεκατομμύρια χρόνια και έπεσε στη Γη ως μετεωρίτης το 1911 .

Πριν από 15 χρόνια, το 1999, βρέθηκαν οι πρώτες ενδείξεις για ίχνη βιολογικής δραστηριότητας στον μετεωρίτη, ωστόσο η θεωρία της μικροβιακής προέλευσης παραμένει αναπόδεικτη.

Τα μεταλλικά στοιχεία στον βράχο υποδηλώνουν ότι τα μόνιμα παγωμένα εδάφη (permafrost) στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη έλιωσαν από μια μεγάλη σύγκρουση και στη συνέχεια αναμείχθηκαν με υγρά στην επιφάνεια και κάτω από το έδαφος.

Ωστόσο ένας σχηματισμός που «μοιάζει με κύτταρο» στη δομή του μετεωρίτη οδηγεί στην πιθανή υπόθεση είναι ότι τα χαρακτηριστικά του διαμορφώθηκαν από βιολογικά υλικά, καθώς είναι παρόμοια με εκείνα των βιολογικών κυττάρων στη Γη.

Ακόμα βέβαια και αν αυτό δεν συμβαίνει, η θεωρία της σύγκρουσης μπορεί ακόμα να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο Άρης κάποτε φιλοξενούσε ζωή. Κι αυτό διότι η σύγκρουση θα μπορούσε να δημιουργήσει την κατάλληλη θερμότητα για να αναπτυχθεί ζωή.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο στην  επιθεώρηση «Astrobiology» συμμετέχει ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας στο ΕΜΠ, Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης ο οποίος εκτιμά ότι ο σχηματισμός δεν είναι απολιθωμένο κύτταρο, πρέπει όμως να περιείχε κάποτε νερό.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μικροσκοπική κοιλότητα στον μετεωρίτη περιείχε κάποτε νερό σε υψηλή θερμοκρασία. Σήμερα, νερό πιστεύεται ότι υπάρχει στον Άρη μόνο στη μορφή πάγου στο υπέδαφος και τους πόλους του πλανήτη.

Η ερευνητική ομάδα διατυπώνει την υπόθεση ότι το νερό της κοιλότητας θερμάνθηκε ως αποτέλεσμα πρόσκρουσης αστεροειδούς. Τα ευρήματα «έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες ενδείξεις ότι μεγάλοι αστεροειδείς χτύπησαν τον Άρη στο παρελθόν και δημιούργησαν μακρόβια υδροθερμικά πεδία που θα μπορούσαν να συντηρήσουν ζωή» αναφέρει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ τη Δευτέρα.

Όπως ανέφερε ο Ίαν Λάιον του πανεπιστημίου, μέλος της ερευνητικής ομάδας, «η ζωή όπως την γνωρίζουμε, για παράδειγμα στη μορφή βακτηρίων, θα μπορούσε να υπάρχει στον Άρη, αν και δεν την έχουμε βρει ακόμα».

econews

Σχόλια