Αιολική ενέργεια: η αλήθεια για τις ανεμογεννήτριες και τα πουλιά

3
1246

 Ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολέμιοι της αιολικής ενέργειας παρουσιάζουν τις ανεμογεννήτριες ως εξολοθρευτές πτηνών που αφανίζουν τους πληθυσμούς τους.

Ωστόσο μια πρόσφατη έρευνα έρχεται να αναδείξει μια νέα πτυχή σε αυτή τη διαμάχη. Διευρυμένη έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Άγριων Πτηνών (AWWI) υποστηρίζει ότι οι ανεμογεννήτριες προκαλούν από 214.000 ως 368.000 θανάτους πτηνών κάθε χρόνο. Παρότι τα νούμερα δεν είναι καθόλου αμελητέα, πόσω μάλλον όταν σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για πουλιά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, είναι πάντως χαμηλά σε σύγκριση με τους 6,8 εκατομμύρια θανάτους που προκαλούνται από συγκρούσεις πουλιών με κεραίες ραδιοφώνου και κινητής τηλεφωνίας.

Οι ερευνητές εστίασαν τη μελέτη τους σε μικρά πτηνά της τάξης των στρουθιόμορφων (ή πασσερίνες) και τα ευρήματά τους έδειξαν ότι ποσοστό μόλις 0,01% εξ αυτών συγκρούεται με ανεμογεννήτριες. Υπολογίζεται ότι οι γάτες των πόλεων καταφέρουν πολύ μεγαλύτερο χτύπημα στους πληθυσμούς των πουλιών με 1,4 ως 3,7 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Την ίδια ώρα, η οργάνωση προστασίας των πτηνών National Audubon Society δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι τα πουλιά της Αμερικής σε ποσοστό άνω του 50% κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή, ένα εύρημα που καθιστά την αιολική ενέργεια -ως τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής μηδενικών ρύπων- όχι πολέμιο αλλά μάλλον σύμμαχο των πουλιών.

Παραμένει βέβαια αναπάντητο το ερώτημα σχετικά με τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στα μεγαλύτερα πουλιά όπως οι αετοί, τα γεράκια και άλλοι θηρευτές. Επίκειται έρευνα και για αυτά τα πουλιά από το AWWI.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πουλιά στις μέρες μας, οι ανεμογεννήτριες δεν βρίσκονται στην κορυφή της λίστας σε αντίθεση με την Κλιματική Αλλαγή.

aiolika-anemogennitries-poulia-117599 (2)

econews

3 Σχόλια

  1. Θα σας πρότεινα ως ιστοσελίδα που θέλει να ενημερώνει (και να μην προπαγανδίζει) να μην αναπαράγεται τόσο άκριτα τα επιχειρήματα των άνευ όρων υποστηρικτών των αιολικών πάρκων. Όσοι ασχοληθούν λίγο περισσότερο με το θέμα καταλαβαίνουν πως το ζήτημα των επιπτώσεων των αιολικών στα πουλιά δεν είναι τόσο ζήτημα ποσότητας αλλά ειδών. Προφανώς κάθε χρόνο σκοτώνονται πολλά περισσότερα πουλιά από αυτοκίνητα, τζαμαρίες κτλ. απ” ότι από τις Α/Γ. Λόγω όμως των Α/Γ κινδυνεύουν σπάνια είδη, όπως αετοί και γύπες, οι αριθμοί των οποίων είναι πολύ μικροί για να έχουν νόημα σε μια απόλυτη σύγκριση στην οποία πατάει το άρθρο. Σας παρακαλώ λοιπόν να προσέχετε όταν δημοσιεύετε τέτοια άρθρα που στόχο έχουν περισσότερο να παραπλανήσουν παρά να ενημερώσουν.

  2. Τα αιολικά μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγάλα προβλήματα σε σημαντικά και προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας ιδιαίτερα σπάνιων και μεγάλων αρπακτικών ειδών αν μάλιστα χωροθετηθούν με λάθος τρόπο σε ευαίσθητες περιοχές και σε μεγάλους αριθμούς. Ο κίνδυνος για τα πουλιά δεν έγκειται μόνο στο θέμα της πρόσκρουσης με τα πτερύγια των Α/Γ αλλά και σε πολλά ακόμα θέματα όπως η όχληση κατά την φάση της αναπαραγωγής ευαίσθητων ειδών αρπακτικών ή όπως η κατάληψη σημαντικών περιοχών τροφοληψίας. Επιπλέον η διάνοιξη δρόμων για να περάσουν τα μεγάλα φορτηγά που μεταφέρουν τις Α/Γ σε απρόσιτες κορυφογραμμές προκαλούν απώλεια βιοτόπου για πολλά είδη όχι μόνο ορνιθοπανίδας. Άλλωστε για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με το νόμο, είναι υποχρεωτική η εκπόνηση ειδικών ορνιθολογικών μελετών, για Α/Π που χωροθετούνται εντός προστατευόμενων περιοχών. Γιαυτο, όπως ανέφερε πολύ σωστά και ο παραπάνω φίλος ,καλό θα είναι ως ιστοσελίδα περιβαλλοντικού περιεχομένου να μην δημοσιεύετε προσωπικές απόψεις για περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολέμιους Α/Γ αν δεν έχετε πλήρη γνώση του αντικειμένου. Το λιγότερο που θα σκεφτεί κάποιος είναι ότι εξυπηρετείτε συμφέροντα των μεγάλων και πανίσχυρων εταιρειών που θέλουν να γεμίσουν την χώρα μας από άκρη σε άκρη άναρχα χωροθετημένες Α/Γ.

  3. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του Άλκη. Το άρθρο λειτουργεί παραπλανητικά, αν όχι προπαγανδιδτικά. Υπάρχουν άλλωστε και άλλες μελέτες που έχουν γίνει στη χώρα μας και παρουσιάζουν τις επιπτώσεις από τις ανεμογεννήτριες σε προστατευόμενα είδη πουλιών. Μια επίσκεψη σε σχετικές ιστοσελίδες (http://tinyurl.com/q9d8u8s, http://tinyurl.com/lb3c85u) δίνει πιο πλήρη και σφαιρική εικόνα.

Comments are closed.