Παναθηναϊκός: Στα χέρια της Δούρου το μέλλον της Λεωφόρου – "Σύννεφα" στην Αγιά Σοφιά

0
57

«Παράνομη και αντίθετη στο δημόσιο συμφέρον» έκρινε την επιχορήγηση της ανάπλασης του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ύψους 7 εκατ. Ευρώ το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Την απόφαση ενάντιο στο κονδύλι που είχε εγκρίνει η Περιφέρεια Αττικής υπό τον Γιάννη Σγουρό έλαβε το 6ο θερινό κλιμάκιο  του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου υπό την Ευαγγελία Σεραφή.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι σε μια πενταετία θα κατασκευαστεί το γήπεδο στο Βοτανικό, οπότε δεν πρέπει να σπαταληθούν λεφτά. Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση του Παναθηναϊκού υπό τον Γιάννη Αλαφούζο δείχνει να έχει παρατήσει το θέμα του Βοτανικού και εκφράζει επανειλημμένως την πρόθεση της το αθηναϊκό σωματείο να παραμείνει στην ιστορική του έδρα.

Μόνος φορέας που μπορεί να προσβάλλει την απόφαση είναι η ίδια η Περιφέρεια Αττικής, η οποία είχε εξαρχής εγκρίνει το κονδύλι, οπότε αναμένεται η απόφαση της νέας περιφερειάρχου, Ρένας Δούρου.

—Οι αποφάσεις για τη Λεωφόρο

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2013 ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ είχε παγώσει για πέντε χρόνια την είσπραξη των προστίμων για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες που βαρύνουν το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην Αλεξάνδρας, ενώ ρύθμιζε για επίσης πέντε χρόνια άλλου είδους αυθαίρετες κατασκευές στο γήπεδο αυτό.

Όπως είχε δηλώσει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης «με αυτό τον τρόπο αποσοβούμε το ενδεχόμενο να κατεδαφιστεί το γήπεδο χωρίς να έχει εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του νέου γηπέδου».

Ένα χρόνο αργότερα το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό των γηπέδων της Super League και της Football League είχε ανοίξει το δρόμο για την εκτέλεση έργων αύξησης της χωρητικότητας του γηπέδου σε 21.000 θέσεις.

Συγκεκριμένα το ΥΠΕΚΑ προώθησε την επέκταση σε ποσοστό 30% επί των υπαρχουσών θέσεων (16.003), ήτοι για γήπεδο 20.800 θεατών που μεταφράζεται σε 4.800 νέα καθίσματα (σύμφωνα με το άρθρο 6).

Το ίδιο νομοσχέδιο παρέχει δυνατότητες ανάπτυξης στους αθλητικούς συλλόγους για κατασκευή φωτοβολταϊκών στα στέγαστρα, καθώς επίσης και περιορισμένες εμπορικές χρήσεις.

Ωστόσο, στον χάρτη στον ρυθμιστικό χάρτη της Αττικής που κατατέθηκε το Μάρτιο του 2014 αναφέρεται ότι το γήπεδο του Παναθηναϊκού μεταφέρεται αλλά δεν αναφέρει το σημείο, καθώς δεν εμφανίζεται ούτε στο πλάνο του Βοτανικού όπου ναι μεν εμφανίζονται εγκαταστάσεις, καμία ωστόσο δεν είναι αθλητική, ενώ σε αυτό το σχέδιο έχει διαφωνήσει και ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός.

—Σύννεφα πάνω από την Αγία Σοφία

Όπως είναι εύλογο, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκάλεσε ανησυχία στην οικογένεια της ΑΕΚ, καθώς η Περιφέρεια Αττικής έχει εγκρίνει επιχορήγηση για την κατασκευή του 30% του νέου γηπέδου της Ένωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η ΑΕΚ θα προχωρήσει σε εκ θεμελίων κατασκευή (και όχι ανακατασκευή) γηπέδου, οπότε δεν μπορεί να σταθεί επιχείρημα περί άσκοπης δαπάνης. Εκτός αυτού, δε, η επιχορήγηση που περιμένει η «Ένωση» δεν αφορά στο 100% του κονδυλίου που χρειάζεται για το έργο, παρά μόνο στο 30%.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας έχει συμπεριλάβει την «Αγιά-Σοφιά» στο νέο ρυθμιστικό χάρτη της Αττικής, ο οποίος κατατέθηκε την άνοιξη στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, το απόσπασμα που αφορά το νέο γήπεδο της «Ένωσης» αναφέρει:

«3. Ως Αστικά Μητροπολιτικά Πάρκα της Αττικής, προσδιορίζονται οι εξής εκτάσεις: …VII. Μητροπολιτικό Πάρκο Νέας Φιλαδέλφειας: Προωθείται η ανάπτυξή του με χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού μητροπολιτικής εμβέλειας και αναψυχής.

Η ανάδειξη του άλσους Φιλαδέλφειας σε μητροπολιτικό πάρκο συνδυάζεται με την κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου Αθλητισμού Μνήμης και Πολιτισμού της ΑΕΚ, καθώς και τις αναγκαίες και προβλεπόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, χώρους και υποδομές στάθμευσης αλλά και την ανάπλαση στην ευρύτερη περιοχή».

econews

Σχόλια