Σάμος: ημερίδα για τα απορρίμματα στη θάλασσα και τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο

0
9

Η «Κοινωνία Ενεργών Πολιτών Σάμου, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου διοργάνωσαν  ημερίδα με τίτλο «Απορρίμματα στη θάλασσα – Οι  επιπτώσεις τους στον άνθρωπο» με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εθελοντικού καθαρισμού ακτών.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων , στο  Μανιάκειο κτήριο στην πόλη της Σάμου. Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, το κοινό γνώρισε τους εσωτερικούς χώρους ενός υπέροχου νεοκλασικού κτιρίου που με κόπο οι υπεύθυνοι του «Αρχιπελάγους» συντηρούν και χρησιμοποιούν για τις πολύτιμες έρευνες που εκτελούν.

Ο Αγαμέμνων Αγγελετόπουλος, πρόεδρος της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου, άνοιξε την ημερίδα , παρουσιάζοντας το πρόβλημα των σκουπιδιών στην θάλασσα.

Ένα πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις που μέσα από φωτογραφικό υλικό οι ακροατές είδαν την καταστροφή που συντελείτε όχι μόνο στην επιφάνεια , αλλά και στο βυθό της θάλασσας.

Μετά  τις προτάσεις για την διόρθωση αυτού του χάους , συνεχίστηκε η ημερίδα, με την παρουσίαση από την κ. Αναστασία Μήλιου, από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας  ‘Αρχιπέλαγος’, σχετικά με τον κύκλο ζωής των πλαστικών στο οικοσύστημα.

Η κ. Μήλιου αναφέρθηκε στην «πλαστικοποίηση» των ελληνικών θαλασσών και τη ρύπανση που προκαλείται από την ασυνείδητη ρίψη και την εγκληματική διαχείριση των απορριμμάτων, ως διαρκείς απειλές για το θαλάσσιο οικοσύστημα με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δούν μέσα από το μικροσκόπιο του εργαστηρίου τις μικροπλαστικές ίνες που υπάρχουν στο περιβάλλον.

Τέλος ο κ. Αλέξανδρος Μαλαγάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, παρουσίασε τους εθελοντικούς υποβρύχιους καθαρισμούς  στη Σάμο. Οι υποβρύχιες κινηματογραφικές λήψεις, οι φωτογραφίες και οι προσπάθειες εν γένει των αυτοδυτών της Σάμου προκάλεσαν όχι μόνο εντύπωση, αλλά κέντρισαν το ενδιαφέρον των ακροατών.

Οι υποβρύχιοι καθαρισμοί στη Σάμο ξεκίνησαν πριν από έξι χρόνια, φτάνοντας τις 70 σε αριθμό. Έχουν γίνει δε παράδειγμα και για άλλους συλλόγους όχι μόνο στην Ελλάδα , αλλά και σε ολόκληρη την Μεσόγειο.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν , η βουλευτής Σάμου κ. Αγνή Καλογερή, ο αντιδήμαρχος  Σάμου κ. Σεβαστάκης Χρήστος , εκπρόσωπος της 79 ΑΔΤΕ και του Λιμεναρχείου Σάμου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κυριαζής Δημήτρης και Γιάννης Μανδουλαράκης καθώς και πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Σχόλια