Έρχονται οι πρώτες «αόρατες» ανεμογεννήτριες από τη Vestas

1
13

Το πρώτο αιολικό πάρκο μεγάλης κλίμακας που θα περνάει απαρατήρητο από συστήματα ραδιοεντοπισμού, κοινώς ραντάρ,  και τηλεπικοινωνιών θα εγκατασταθεί κοντά στο Περπινιάν της νότιας Γαλλίας από τoν ενεργειακό κολοσσό EDF και έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ανεμογεννητριών παγκοσμίως τη δανική Vestas.

Την τεχνολογία “stealth” ανάπτυξε πρώτος ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών από τη δεκαετία του 1950 ακόμα, ώστε να παρεμποδίσει τον εντοπισμό κατασκοπευτικών αεροσκαφών από τα εχθρικά ραντάρ. Αυτή τη στιγμή το σύστημα χρησιμοποιείται στο βομβαρδιστικό αεροσκάφος Northrop Grumman B-2 Spirit «Stealth Bomber».

Την ίδια τεχνολογία αξιοποιεί και η Vestas, για ευγενείς σκοπούς αυτή τη φορά. Οι “αόρατες” ανεμογεννήτριες είναι κατασκευασμένες από υλικά που απορροφούν τα ραδιοκύματα των συστημάτων εντοπισμού και αποτρέπουν την αντανάκλασή τους στην ατμόσφαιρα.

Το πρωτότυπο που είχε δοκιμάσει η εταιρεία το 2011 πέτυχε απορρόφηση των ραδιοκυμάτων σε ποσοστό 99%. Ακολούθησαν δύο ακόμα ανεμογεννήτριες το 2013 με αποτέλεσμα η επιτυχία των δοκιμών να οδηγήσει στην έγκριση κατασκευής του αιολικού πάρκου Ensemble Eolien Catalan.

Πολλές επενδύσεις αιολικής ενέργειας ματαιώνονται εξαιτίας ανησυχιών για παρεμβολές στα ραντάρ. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να δημιουργήσει νέες προοπτικές εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε περιοχές που κάποτε θεωρούνταν “απαγορευμένες”. Μόνο στη Γαλλία έχουν “κολλήσει” 6 αιολικά Γιγαβάτ λόγω ανησυχίας για παρεμβολές των ανεμογεννητριών στα συστήματα παρακολούθησης του καιρού ή της εναέριας κυκλοφορίας.

Η EDF σχεδιάζει να εγκαταστήσει ισχύ της τάξης των 96 Μεγαβάτ. H Vestas από την πλευρά της παραδέχεται ότι είναι φθηνότερη η ρύθμιση των συστημάτων ραδιοεντοπισμού ώστε να ξεχωρίζουν τα αεροπλάνα από τις ανεμογεννήτριες και υπογραμμίζει ότι η τεχνολογία της χρησιμοποιείται ειδικά για τις ανάγκες του συγκεκριμένου έργου χωρίς να αποτελεί μια συμβατική λύση για την αγορά.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν βολιδοσκοπεί πιθανές ευκαιρίες στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία για να διαθέσει τα προϊόντα της.

Και μιας και θίξαμε αυτό το θέμα ένα εύλογο ερώτημα: οι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό του τεράστιου αιολικού πάρκου στη Σκύρο τα έχουν συνυπολογίσει όλα αυτά;

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Προς ενημέρωση του προηγούμενου σχολιαστή ( Δόκτωρ Υάκινθος Μαλκομάκης ) ,οι συχνότητες που εκπέμπει μια ανεμογεννήτρια είναι ικανές να μην επιτρέψουν την ανάπτυξη μικρο-οργανισμών που εξαρτώνται απ΄τις συχνότητες για αναπαραγωγή,διατροφή και άμυνα απέναντι σε μεγαλύτερους θηρευτές…Ως αποτέλεσμα μειώνετε ο πληθυσμός των μικρότερων οργανισμών και ως αποτέλεσμα γίνετε συρρίκνωση της διατροφικής αλυσίδας του βιότοπου(χερσαίου,θαλάσσιου,εναέριου)… Έχουν πολλές ατέλειες οι ανεμογεννήτριες για να μπουν σε πόλεις πόσο μάλλον σε προστατευμένες περιοχές Narura ! βεβαίως υπάρχουν λύσεις όπως οι Κάθετες Ανεμογεννήτριες (Vertical Windturbines) με τον θάλαμο να είναι υπόγειος και ικανός για μόνωση των ηλεκτρομαγνητικών και κυματικών δυνάμεων και την αποφυγή τραυματισμών των πτηνών αλλά έχει 1 μειονέκτημα που το κάνει παράδειγμα προς αποφυγή…Κόστος…Οπότε πριν μιλήσουμε για «πράσινη» ανάπτυξη πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι «πράσινο»…Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κόστος δεν βρίσκετε στην λίστα του προσδιορισμού των «πράσινων» τεχνολογιών και πολιτικών…Ίσως στο μικρο-οικονομικά «βιώσιμων» συγκαταλέγεται το «κόστος»…Η επιστήμη κάνει καλύτερα τα πράγματα μέρα με την μέρα καιρός είναι να παραδειγματιστεί και η «πολιτική»…Προς ενημέρωση του προηγούμενου σχολιαστή ( Δόκτωρ Υάκινθος Μαλκομάκης ) ,οι συχνότητες που εκπέμπει μια ανεμογεννήτρια είναι ικανές να μην επιτρέψουν την ανάπτυξη μικρο-οργανισμών που εξαρτώνται απ΄τις συχνότητες για αναπαραγωγή,διατροφή και άμυνα απέναντι σε μεγαλύτερους θηρευτές…Ως αποτέλεσμα μειώνετε ο πληθυσμός των μικρότερων οργανισμών και ως αποτέλεσμα γίνετε συρρίκνωση της διατροφικής αλυσίδας του βιότοπου(χερσαίου,θαλάσσιου,εναέριου)… Έχουν πολλές ατέλειες οι ανεμογεννήτριες για να μπουν σε πόλεις πόσο μάλλον σε προστατευμένες περιοχές Narura ! βεβαίως υπάρχουν λύσεις όπως οι Κάθετες Ανεμογεννήτριες (Vertical Windturbines) με τον θάλαμο να είναι υπόγειος και ικανός για μόνωση των ηλεκτρομαγνητικών και κυματικών δυνάμεων και την αποφυγή τραυματισμών των πτηνών αλλά έχει 1 μειονέκτημα που το κάνει παράδειγμα προς αποφυγή…Κόστος…Οπότε πριν μιλήσουμε για «πράσινη» ανάπτυξη πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι «πράσινο»…Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κόστος δεν βρίσκετε στην λίστα του προσδιορισμού των «πράσινων» τεχνολογιών και πολιτικών…Ίσως στο μικρο-οικονομικά «βιώσιμων» συγκαταλέγεται το «κόστος»…Η επιστήμη κάνει καλύτερα τα πράγματα μέρα με την μέρα καιρός είναι να παραδειγματιστεί και η «πολιτική»…

Comments are closed.