Οι Κυκλάδες συνδέονται με το ηπειρωτικό δίκτυο ενέργειας – Ποια νησιά περιλαμβάνονται

0
84

Δρομολογείται σταδιακά η υποθαλάσσια διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής σημασίας.

Πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας που μόλις ολοκληρωθεί θα σηματοδοτήσει τόσο για την απεξάρτηση των νησιών (και των καταναλωτών της ΔΕΗ που επιβαρύνονται με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) από τις ρυπογόνες και πανάκριβες πετρελαιογεννήτριες όσο και την ευκαιρία για μεγαλύτερη και ομαλότερη ένταξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο.

Όπως μεταδίδει το euro2day, την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου υπογράφονται οι συμβάσεις μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των αναδόχων των επιμέρους έργων.

Το έργο της κατασκευής των υποβρύχιων καλωδίων συνολικού μήκους περίπου 90 χιλιομέτρων που θα συνδέουν τα νησιά μεταξύ τους έχουν αναλάβει  τα «Ελληνικά Καλώδια»κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, ενώ το βασικό καλώδιο «Λαύριο –Σύρος» ίσου μήκους, που θα συνδέει την ηπειρωτική χώρα με τα νησιά θα προμηθεύσει η ιταλική Prysmian Powerling SrL.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά, το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων είχε δημοπρατηθεί ως ενιαίο. Ωστόσο, ο σχετικός διαγωνισμός πριν από ένα χρόνο κηρύχθηκε άγονος και ο δεύτερος που ακολούθησε προέβλεπε πολλές επιμέρους εργολαβίες. Μάλιστα το τελικό κόστος περιορίστηκε σε 250 εκατομμύρια ευρώ από 400 εκατομμύρια Ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

—Ποια νησιά συνδέονται

Τα νησιά που θα διασυνδεθούν είναι η Σύρος, η Μύκονος και η Πάρος. Μέσω Πάρου θα τροφοδοτηθούν η Νάξος, η Αντίπαρος και οι Μικρές Κυκλάδες. Ήδη τροφοδοτούνται  με υποβρύχιο καλώδιο μέσω Εύβοιας, η Άνδρος και η Τήνος.

Σημειώνεται ότι η πρώτη απόπειρα διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο είχε ανακοπεί από το ΣτΕ καθώς είχε προσκρούσει σε προσφυγές για περιβαλλοντικούς λόγους.

econews

Σχόλια