Περπατάμε σε μια κουκκίδα στην άκρη του Σύμπαντος

0
42

Πώς αλλιώς να σχολιάσεις τη νέα επιστημονική ανακάλυψη που δείχνει ότι ο Γαλαξίας μας βρίσκεται σε μια απόμερη «γειτονιά» ενός τεράστιου σούπερ σμήνους γαλαξιών, άγνωστου μέχρι σήμερα, το οποίο πήρε το χαβανέζικο όνομα «Λανιακέα» (Απροσμέτρητος Ουρανός).

Η ονομασία δόθηκε προς τιμή των Πολυνήσιων πλοηγών που χρησιμοποιούσαν τις γνώσεις τους για τον ουρανό προκειμένου να διασχίζουν τον απέραντο Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο γαλαξίας στον οποίο ανήκει το ηλιακό μας σύστημα, ο Milky Way αποτελεί τμήμα του Υπερσμήνους της Παρθένου, ένα γαλαξιακό σμήνος με διάμετρο γύρω στα 110 εκατομμύρια έτη φωτός.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Nature» υποστηρίζει ότι το Υπερσμήνος της Παρθένου δεν είναι παρά μια μικρή γειτονιά στην αχανή έκταση του Λανιακέα, το οποίο έχει διάμετρο μισό δισεκατομμύρια έτη φωτός και συνολική μάζα 100 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου.

Οι επιστήμονες βασίστηκαν σε μια βάση δεδομένων με τις ταχύτητες 8.000 γαλαξιών, που υπολογίστηκαν μετά την αφαίρεση της επίδρασης της διαστολής του Σύμπαντος. Στη συνέχεια με τη συνδρομή ενός αλγορίθμου που ανέπτυξαν κατάρτισαν έναν νέο τρισδιάστατο χάρτη που αποτυπώνει την κίνηση και την πυκνότητα των γαλαξιών και δείχνει πώς αυτοί αλληλεπιδρούν μέσω της βαρύτητας.

Πλέον υποστηρίζουν ότι μέσα στα όρια του υπερσμήνους οι γαλαξίες κινούνται προς το εξωτερικό του, ενώ πέρα από τα όρια του υπερσμήνους οι γαλαξίες απομακρύνονται μεταξύ τους.

«Είναι σαν να ανακαλύπτουμε για πρώτη φορά ότι η πόλη όπου ζούμε είναι στην πραγματικότητα τμήμα μιας πολύ μεγαλύτερης χώρας που συνορεύει με άλλα κράτη» σχολιάζει ο Μπρεντ Τάλι του Πανεπιστημίου της Χαβάης στη Μανόα, επικεφαλής της έρευνας.

econews

Σχόλια