Τσουνάμι απειλούν περιοχές της Ελβετίας!

0
12

Η Ελβετία μπορεί να μην βρέχεται από θάλασσα όμως κινδυνεύει από τσουνάμι, όπως γνωστοποίησαν γεωλόγοι στο πλαίσιο συνεδρίου της Διεθνούς Ενωσης Ιζηματολόγων που έλαβε χώρα στα μέσα Αυγούστου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με έρευνα της λιμνογεωλόγου Κατρίνα Κρέμερ, οι περιοχές γύρω από τις λίμνες της Γενεύης και της Λουκέρνης απειλούνται από γιγάντια κύματα σε περίπτωση σεισμού, κατολίσθησης ή κατάρρευσης του πυθμένα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο ειδικός στα τσουνάμι Χέρμαν Φριτζ, από το Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζώρτζια στην Ατλάντα «η ίδια πηγή του τσουνάμι μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο σε μια λίμνη απ΄ότι στην ακτή ενός ωκεανού».

Μάλιστα, προ διετίας ανακαλύφθηκαν ενδείξεις για τσουνάμι στη λίμνη της Γενεύης το 563 μ.Χ, το οποίο εκδηλώθηκε μετά την κατάρρευση μιας ορεινής πλαγιάς που έπεσε στο νερό σηκώνοντας  κύματα ύψους οκτώ μέτρων.

Τα κύματα κάλυψαν τότε την παλιά πόλη της Γενεύης, η οποία ήταν χτισμένη στην άλλη άκρη της λίμνης.

Η Κρέμερ υποστηρίζει ότι στην ίδια περιοχή μπορεί να έχουν εκδηλωθεί πέντε μεγάλα τσουνάμι τα τελευταία 4.000 χρόνια.

Σύμφωνα με το nature.com, η έρευνά της βασίστηκε σε δείγματα γήινου φλοιού που λήφθηκαν με γεωτρήσεις σε βάθος 30 μέτρων κάτω από τον πυθμένα της λίμνης. Τα συγκεκριμένα δείγματα φλοιού συγκεντρώνουν αποθέσεις ιζημάτων ηλικίας 4000 ετών και δείχνουν τις μετατοπίσεις που έχουν συμβεί στον πυθμένα της λίμνης και που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τσουνάμι.

Ορισμένα προκλήθηκαν από κατολισθήσεις και άλλα από την κατάρρευση των υποβρύχιων πλαγιών που συγκεντρώνουν τα ιζήματα του ποταμού Ροδανού.

Φαινόμενα τσουνάμι εκτιμάται ότι έχουν εκδηλωθεί δύο φορές την αλπική λίμνη του Κόμο στην Ιταλία, τον 6ο και τον 12ο αιώνα μ.Χ. και ακόμα δύο φορές στη λίμνη της Λουκέρνης στην Ελβετία κατά τη διάρκεια του 170υ αιώνα.

Πιο πρόσφατα, ένα τσουνάμι στη λίμνη Γιαναβαγίν του Περού το 1971 κόστισε τη ζωή σε 400 ως 600 άτομα.

Το τελευταίο τσουνάμι σε λίμνη των Άλπεων εκδηλώθηκε το 1822 στην αλπική λίμνη Μπουρζέ στις γαλλικές Άλπεις.

Τα τελευταία στοιχεία έχουν θορυβήσει τις Αρχές στο καντόνι του Νίντβαλντεν όπου βρίσκεται η λίμνη της Λουκέρνης και έχει αρχίσει η κατάστρωση σχεδίων προστασίας του πληθυσμού σε περίπτωση εκδήλωσης τσουνάμι στην περιοχή. “Εχουν ζητήσει μάλιστα χάρτες των υποβρύχιων ιζηματογενών σχηματισμών για να εστιάσουν στις περιοχές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

econews

Σχόλια