Ανακαλύφθηκε αινιγματικό, θαλάσσιο πλάσμα-«δενδρόγραμμα» που δεν μπορεί να ταξινομηθεί

0
12

Ένα ασπόνδυλο πλάσμα που δεν μπορεί να ταξινομηθεί σε καμία από τις γνωστές κατηγορίες ειδών ανακάλυψαν επιστήμονες σε θαλάσσια περιοχή της Αυστραλίας.

Πρόκεται για έναν έμβριο οργανισμό που μοιάζει με ζελατινώδες μανιτάρι και ζει στα βάθη των θαλασσών. Οι ερευνητές εντόπισαν δύο επιμέρους είδη του εν λόγω γένους, που έλαβαν τις ονομασίες «Dendrogramma enigmatica» (Δενδρόγραμμα το αινιγματικό) και «Dendrogramma discoides» (Δενδρόγραμμα το δισκοειδές) αντίστοιχα.

Οι βιολόγοι εντόπισαν διάφορες ομοιότητες ανάμεσα στο μυστηριώδες πλάσμα και μια εξαφανισμένη πλέον κατηγορία περίεργων οργανισμών που ζούσαν πριν από 635 έως 540 εκατ. χρόνια, κατά τη λεγόμενη προκάμβρια Εδιακαριανή εποχή.

Το Dendrogramma είναι ένα ασυμμετρικό ασπόνδυλο πλάσμα, που διαθέτει μια εξωτερική επιδερμίδα και ένα εσωτερικό στομάχι, περιοχές που χωρίζονται από το πυκνό στρώμα ενός υλικού που μοιάζει με αυτό της μέδουσας.

Τα περίεργα πλάσματα είχαν συλλεχθεί σε θαλάσσια βάθη 400 έως 1.000 μέτρα, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αυστραλίας και Τασμανίας κατά τη διάρκεια μιας επιστημονικής αποστολής το 1986. Ωστόσο, οι πολυκυτταρικοί οργανισμοί μόλις πρόσφατα αναγνωρίστηκαν, κατά τη διαδικασία ταξινόμησης του όγκου δειγμάτων που είχαν ανασυρθεί τότε.

Σημειώνεται ότι ανακαλύψεις πλασμάτων που δεν είναι δυνατό να ταξινομηθούν πουθενά, έχουν συμβεί μόνο τέσσερις φορές κατά τα τελευταία 100 χρόνια.

Την έρευνα διενέργησαν  ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης με επικεφαλής τον Τζιν Γιούστ.

Η σχετική δημοσίευση γίνεται στο περιοδικό «PLoS One».

 

Σχόλια