ΑΠΕ: συνταγματική η έκτακτη εισφορά απεφάνθη το ΣτΕ – Τι σημαίνει για το new deal

0
28

Ανακοινώθηκε και επίσημα από το Β” Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η απόφαση με την οποία κρίνεται συνταγματική η έκτακτη εισφορά προς τους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ.

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματική την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ένα βάρος φορολογικής υφής με έκτακτο και προσωρινό χαρακτήρα.

Στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας είχαν προσφύγει δεκάδες εταιρείες φωτοβολταϊκών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του energypress μεγάλος ήταν και ο αριθμός των εταιρειών που άσκησαν παρέμβαση υπέρ των πρώτων που είχαν προσφύγει ήδη στην Δικαιοσύνη.

Οι εταιρείες υποστήριζαν ότι ο νόμος 4093/2012 με τον οποίο επιβάλλεται έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και από Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), που υπολογίζεται επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας (αφορά στους εν λειτουργία σταθμούς και σε όσους θα ενεργοποιηθούν), είναι αντισυνταγματικός και αντίθετος στο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο.

Ο υπολογισμός του δε, γίνεται ως εκατοστιαίο ποσοστό επί του προ ΦΠΑ τιμήματος πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε συγκεκριμένο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιχείρημα περί προσωρινότητας του μέτρου πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η απόφαση του ΣτΕ ενδέχεται να αποτελέσει νομικό «όπλο» στα χέρια των παραγωγών που προσφεύγουν στα δικαστήρια και κατά της αναδρομικής μείωσης των εγγυημένων τιμών πώλησης ενέργειας στο δίκτυο όπως αυτή προβλέπεται στον νόμο 4254/14, το επονομαζόμενο και new deal.

Συγκεκριμένα, νομικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι οι ως άνω κρίσεις του Δικαστηρίου λειτουργούν ενισχυτικά των επιχειρημάτων των παραγωγών κατά του αναδρομικού “κουρέματος” των εγγυημένων τιμών, αφού αφενός επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα των συμβατικών τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας ως «εγγυημένων από τον νόμο», αφετέρου θέτουν, εμμέσως πλην σαφώς, όρια όσον αφορά τη δυνατότητα μονομερών επεμβάσεων του κράτους επί των συνεστημένων συμβάσεων.

Σχόλια