Το μικροβιακό αποτύπωμα κάθε οικογένειας είναι ξεχωριστό – Οικιακό μικροβίωμα [video]

0
13

Εκτός από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κάθε νοικοκυριό διαθέτει και το μικροβιακό του αποτύπωμα. Όταν μάλιστα μια οικογένεια μετακομίζει σε μια νέα κατοικία, τα μικρόβιά της χρειάζονται ελάχιστες ώρες μέχρι να καταλάβουν τους νέους χώρους.

Το μικροβιακό αποτύπωμα συνίσταται από τη μικροχλωρίδα του ανθρώπινου οργανισμού, δηλαδή βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς που ζουν κυρίως στο παχύ έντερο και το δέρμα, τα οποία μάλιστα συνδέονται με  παθήσεις και ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο καρκίνος ή ακόμα και ο αυτισμός.

Η μελέτη διενεργήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σικάγο στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Μελέτη Οικιακού Μικροβιώματος».

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας δρ Τζακ Γκίλμπερτ«θέλαμε να μάθουμε σε ποιο βαθμό οι άνθρωποι επηρεάζουν τις μικροβιακές κοινότητες μεταξύ τους και στις επιφάνειες του σπιτιού».

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που χαρτογράφησε τις μετακινήσεις μικροβίων από τους ανθρώπους σε αντικείμενα και το αντίστροφο. Μετακινήσεις που γίνονται με το φτέρνισμα, με το απλό άγγιγμα, αλλά και μέσω των νεκρών κυττάρων δέρματος.

—Τα πειράματα

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκε το μικροβιακό αποτύπωμα επτά οικογενειών, από τις οποίες οι τρεις βρισκόταν σε διαδικασία μετακόμισης. Κάθε μέρα για έξι εβδομάδες, οι ερευνητές έπαιρναν δείγματα μικροβίων από τα χέρια, τα πόδια και τις μύτες των εθελοντών, καθώς και από διάφορες επιφάνειες του σπιτιού, όπως τα πόμολα, οι διακόπτες, το πάτωμα και ο πάγκος της κουζίνας.

Πίσω στο εργαστήριο, οι ερευνητές πραγματοποίησαν γενετικές αναλύσεις με τις οποίες απομονώθηκαν πάνω από 21.000 είδη μικροβίων.

Το σημαντικότερο εύρημα είναι ότι κάθε οικογένεια είχε το δικό της, αναγνωρίσιμο μικροβιακό προφίλ το οποίο άμεσα επηρέασε το προφίλ της νέας κατοικίας σε διάστημα 24 μόλις ωρών.

Όσον αφορά τη μεταφορά μικροβίων από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο σημαντικότερος παράγοντας ήταν η συχνή σωματική επαφή. Για παράδειγμα τα ζευγάρια, είχαν περισσότερα κοινά μικρόβια μεταξύ τους παρά με τα παιδιά τους.

Το οικιακό μικροβίωμα ίσως στο μέλλον αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμο για την εγκληματολογία, καθώς κάθε άνθρωπος αφήνει τα μικρόβιά του στους χώρους από τους οποίους περνά.

«Θα μπορούσαμε ακόμα να βρούμε πόσα άτομα μένουν σε ένα σπίτι, και ποια είναι η σχέση μεταξύ τους» λέει ο Δρ Γκίλμπερτ.

econews

Σχόλια