Κολοσσιαία σύγκρουση αστεροειδών γύρω από άστρο που μοιάζει με τον Ήλιο μας

0
12

Τη σύγκρουση πλήθους αστεροειδών γύρω από ένα νεογέννητο άστρο συνέλαβαν τα κάτοπτρα του διαστημικού τηλεσκόπιου Spitzer.

Το φαινόμενο έλαβε χώρα στον αστερισμό της Ιστίας (Vela), όπου γεννήθηκε το άστρο NGC 2547-ID8 σε απόσταση 1.140 ετών φωτός από τη Γη.

Πρόκειται για ένα άστρο ηλικίας μόλις 35 εκατομμυρίων ετών που ανήκει στην ίδια κατηγορία άστρων με τον Ήλιο του ηλιακού μας συστήματος.

Γύρω από το NGC 2547-ID8 έχει σχηματιστεί ένας δίσκος σκόνης . Σε μια περιοχή του δίσκου το Spitzer την ξαφνική εμφάνιση μιας μεγάλης ποσότητας υπέρυθρης ακτινοβολίας, ενδεικτικό της έντονης δημιουργίας σκόνης.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα με επικεφαλής τον ερευνητή Χουάν Μενγκ υποστηρίζουν ότι η μεγάλη ποσότητα σκόνης είναι προϊόν μιας σύγκρουσης αστεροειδών.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που μια πλανητική σύγκρουση εντοπίζεται εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Το ενδιαφέρον είναι ότι τέτοια φαινόμενα συμβάλλουν στον σχηματισμό των πλανητών.

Τα μοντέλα προσομοίωσης της σύγκρουσης έδειξαν ότι αυτή προήλθε από δύο μεγάλα πετρώδη ουράνια σώματα, μεγάλους αστεροειδείς ή πρωτοπλανήτες, δηλαδή «γεννήτορες» πετρωδών πλανητών όπως η Γη. Οι γίγαντες αερίων όπως ο Κρόνος διαμορφώνονται σε μεγαλύτερη απόσταση και σε πιο πρώιμο στάδιο της ζωής του μητρικού άστρου.

Η συγκεκριμένη σύγκρουση προκάλεσε ένα γιγάντιο σύννεφο ατμού που συμπυκνώθηκε σε μικρά πυριτικά σφαιρίδια που στη συνέχεια διάσπαστηκαν σε σωματίδια σκόνης από διαδοχικές συγκρούσεις μεταξύ τους.

 

Η ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science» αναμένεται να συμβάλλει στην κατανόηση της δημιουργίας των πετρωδών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.

econews

Σχόλια