Οι μονάδες άνθρακα εκτροχιάζουν τις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων – Πρωτοποριακή έρευνα

0
31

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι υφιστάμενες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες άνθρακα σε όλο τον κόσμο θα εκπέμψουν περισσότερους από 300 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κατά τη σαραντακονταετή διάρκεια ζωής τους.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 20% του ανώτατου επιπέδου “ασφαλείας” εκπομπών άνθρακα του πλανήτη που μεταφράζεται σε σε 1.400 δισ. τόνους. Πρόκειται για το επίπεδο εκείνο πέραν του οποίου οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία δεν θα συγκρατηθεί στους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από το επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου και το οποίο ορίστηκε στην κλιματική διάσκεψη της Κοπεγχάγης το 2009.

Η μελέτη στην οποία αναφερόμαστε είναι η πρώτη στον κόσμο που συνυπολογίζει τις μελλοντικές εκπομπές άνθρακα από ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ή αλλιώς “δεσμευμένες” εκπομπές.

“Η μελέτη δείχνει ότι παρά τις διεθνείς προσπάθειες μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι εναπομείνασες “δεσμεύσεις” στον ενεργοπαραγωγικό κλάδο δεν έχουν μειωθεί ούτε μια φορά από το 1950 και μετά. Απεναντίας αυξάνονται ταχέως με μέσους ρυθμούς 4% ετησίως από το 2000 ως το 2012” αναφέρει ο ερευνητής Στήβεν Ντέιβις από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν και μέλος της συγγραφικής ομάδας της μελέτης που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην επιθεώρηση Environmental Research Letters.

Κατά την ίδια περίοδο, οι ετήσιες εκπομπές άνθρακα από τις υφιστάμενες μονάδες αυξήθηκαν κατά 3% ετησίως, εύρημα που σημαίνει ότι κατασκευάζονται περισσότερες βρώμικες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες από αυτές που “παροπλίζονται”.

Ενδεικτικό της επικρατούσας δυναμικής είναι το έτος 2012 όταν οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες άνθρακα που κατασκευάστηκαν τότε αναμένεται να εκπέμψουν 19 δισεκατομμύρια τόνους CO2  κατά τη σαραντακονταετή διάρκεια ζωής του τη στιγμή που οι εκπομπές από όλες τις εν λειτουργία μονάδες άνθρακα για το ίδιο έτος ανήλθαν σε 14 δισ. τόνους.

Γιατί αυτή η αποκαλυπτική μελέτη δεν διενεργήθηκε νωρίτερα; Διότι πρόκειται για μια ανάλυση που απαιτεί μεγάλο πλήθος και βάθος δεδομένων στα οποία μέχρι πρότινος δεν υπήρχε πρόσβαση. Όπως γνωστοποίησε ο Ντέιβις, τα δεδομένα παρείχε η εταιρεία Platt’s, η οποία εξειδικεύεται στη συγκέντρωση πληροφοριών για τον ενεργειακό κλάδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνδέει με το δίκτυο περισσότερες νέες βρώμικες μονάδες άνθρακα από εκείνες που αποσυνδέει.

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία όπου οι προβολές των μελλοντικών εκπομπών είναι τέσσερις φορές υψηλότερες από τις παρούσες”. “Είναι σαν να χρεώνουμε 400 δολάρια κάθε μήνα σε μια πιστωτική κάρτα και να πληρώνουμε μόνο 100” λέει χαρακτηριστικά ο Ντέιβις.

Τα πορίσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στις επόμενες συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα που θα λάβουν χώρα στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα.

“Θα έλεγα ότι οι ‘δεσμεύσεις’ για μελλοντικές εκπομπές αυξάνονται τόσο γρήγορα που επιβεβαιώνουν το χείριστο σενάριο εκπομπών που είχε παρουσιάσει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) των Ηνωμένων Εθνών” προσθέτει αναφερόμενος στο σενάριο ενός κόσμου όπου οι εκπομπές ρύπων συνεχίζουν να αυξάνονται και μετά το 2100.

econews

Σχόλια