Ισλανδία: Μνήμες Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ ξυπνά το Μπαρνταρμπούνγκα

0
16

Το ηφαίστειο Μπαρνταρμπούνγκα βρυχάται από την προηγούμενη εβδομάδα στην Ισλανδία απειλώντας με νέα αναστάτωση τις αερομεταφορές στην Ευρώπη μετά το Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ που κάλυψε με ηφαιστειακή τέφρα τους ουρανούς της Γηραιάς Ηπείρου το 2010.

Οι τοπικές Αρχές έχουν ήδη κλείσει τους αεροδιαδρόμους που περνούν πάνω από το ηφαίστειο που βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή της κεντρικής Ισλανδίας, κάτω από τον μεγαλύτερο παγετώνα της χώρας, τον Βατναγιοεκούλ.

Παρόλα αυτά έχουν υποβαθμίσει τα επίπεδα συναγερμού από κόκκινο σε πορτοκαλί.

Η έκρηξη του ηφαιστείου έγινε το Σάββατο 23 Αυγούστου, αλλά το γεγονός ότι είναι θαμμένο κάτω από τον παγετώνα εμπόδισε την άμεση εκτόξευση στάχτης στην ατμόσφαιρα.

Λόγω του πάγου μπορεί ακόμα να μην ρεύσει το μάγμα από τα έγκατα της Γης.Υπενθυμίζεται ότι όταν εξερράγη το Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ το 2010 ακυρώθηκαν περισσότερες από 100.000 πτήσεις με αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος στα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά αεροδρόμια.

Τα επίπεδα τέφρας στην ατμόσφαιρα παρακολουθεί το παρατηρητήριο Volcanic Ash Advisory Centre  που εδρεύει στο Λονδίνο της Βρετανίας.

Τις σεισμικές δονήσεις στην περιοχή παρακολουθεί η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας.

Το Μπαρνταρμπούνγκα, που είναι η δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Ισλανδίας, φτάνει τα δύο χιλιάδες και πλέον μέτρα και είναι το ψηλότερο ηφαίστειο της χώρας.

Σχόλια