Σεκόγια: το υψηλότερο δέντρο του κόσμου κινδυνεύει από την Κλιματική Αλλαγή

0
864

Ξηρασίες, πυρκαγιές (ως φυσικό επακόλουθο) και κλιματικές αλλαγές εν γένει θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση του υψηλότερου και πιο περήφανου δέντρου στον πλανήτη: της σεκόγιας.

Η σεκόγια είναι ένα αειθαλές, κωνοφόρο δέντρο που φύεται μόνο σε μία στενή λωρίδα γης μήκους 750 χιλιομέτρων, από την πολιτεία του Όρεγκον στις βορειοδυτικές ΗΠΑ ως την Καλιφόρνια, νοτιότερα. Η μεγαλύτερη σεκόγια έχει μετρηθεί σε ύψος 115,61 μέτρα, ενώ η ηλικία των δέντρων συχνά ξεπερνά τα 1.800 χρόνια.

Οι σεκόγιες οφείλουν τη μακροβιότητά τους στο γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές. Δεν παρουσιάζουν σοβαρές ασθένειες και δεν έχουν κάποιο έντομο ως φυσικό εχθρό, ενώ μπορούν να χάσουν 95 τοις εκατό του όγκου τους σε φωτιά και να επανέλθουν.

Ωστόσο, όπως και άλλα μακρόβια δέντρα, δεν είναι εξελιγμένες ώστε να αντέχουν δεκαετίες ξηρού καιρού με θερμοκρασίες που συνεχώς αυξάνονται. Επιπλέον τα σποριόφυτα και δενδρύλλια τους είναι επιρρεπή στις πυρκαγιές, οι οποίες είναι πιθανό να αυξηθούν, ειδικά στα μεγαλύτερα υψόμετρα, σύμφωνα με Αμερικανούς οικολόγους.

Οι προσπάθειες διατήρησης των δέντρων δυσχεραίνονται επίσης από το πόσα λίγα γνωρίζουμε για τα δέντρα αυτά, τόσο για τα συστήματα ριζών τους, όσο και για το πώς πεθαίνουν.

Η αλλαγή του κλίματος είναι ένας από τους αρκετούς πολύπλοκους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην υγεία των μεγάλων δέντρων. Πολλά δάση έχουν αποδυναμωθεί από προβλήματα όπως ο κατακερματισμός των ενδιαιτημάτων, η ρύπανση του αέρα και η επιλεκτική αναπαραγωγή για ξυλεία. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν επίσης να εισάγουν νέες ασθένειες και έντομα, όπως και να προκαλέσουν πυρκαγιές.

«Η προστασία αυτών των σεβάσμιων δέντρων αποτελεί πρόκληση», δήλωσε ο Νέηθαν Στήβενσον της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ. «Θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να αρδεύουμε τις σεκόγιες ή θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια γιγαντιαία προστατευτική ζώνη γύρω τους, έτσι ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να μπορούμε να το υπερασπιστούμε. Όλες οι επιλογές βρίσκονται υπό εξέταση», πρόσθεσε.

Το 2012, χάρη σε μία πρωτοβουλία ιδιώτη παραγωγού ξυλείας, φυτεύτηκαν 130.000 σπόροι σεκόγιας σε 16 διαφορετικές τοποθεσίες, σε μία προσπάθεια να «προλάβουν» την κλιματική αλλαγή και να βρουν νέο φιλικό περιβάλλον για τα δέντρα. Το πρόγραμμα της εταιρείας έχει στόχο να αυξήσει αυτό τον αριθμό στους 1,4 εκατομμύρια σπόρους, παρά τη σχετικά χαμηλή υλοτομική αξία της σεκόγιας.

Σχόλια