Καιρός: Κύμα καύσωνα σαρώνει την Ελλάδα – Τα μέτρα του Δήμου Αθηναίων

0
12

Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από σήμερα Τρίτη, με τον καύσωνα να διαρκεί έως και την Παρασκευή.

Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει σε ορισμένες περιοχές έως τους 41 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το Σάββατο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΜΥ, η θερμοκρασία θα φθάσει την Τετάρτη στα ηπειρωτικά τους 38 βαθμούς, στις Κυκλάδες τους 33 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές τους 35-36 βαθμούς.

Την Πέμπτη στα ηπειρωτικά θα διαμορφωθεί στους 39, στις Κυκλάδες τους 34 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές μεταξύ 35 και 37 βαθμών.

Την Παρασκευή θα αγγίξει στα ηπειρωτικά τους 40 βαθμούς και πιθανό στο εσωτερικό των ανατολικών περιοχών της χώρας τους 41. Στις Κυκλάδες τους 35 βαθμούς και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές θα διαμορφωθεί μεταξύ 36-38 βαθμών.

Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το απόγευμα του Σαββάτου από τα δυτικά και τα βόρεια, η οποία αναμένεται ότι θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα την Κυριακή. Παράλληλα οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα 7 με 8 μποφόρ.

Το Σάββατο στα δυτικά και στα βόρεια η θερμοκρασία θα υποχωρήσει στους 36 με 37, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα παραμείνει στο επίπεδο των 38 έως 40 βαθμών.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά σε περιόδους καύσωνα να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία, το βάδισμα, το τρέξιμο και η βαριά σωματική εργασία. Να προτιμούνται τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα καθώς και τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά με περιορισμό των λιπαρών τροφών. Συχνά χλιαρά ντους, καπέλα και γυαλιά ηλίου συνιστούνται επίσης. Τα νεογνά, τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα.

—Μέτρα προστασίας πολιτών και αδέσποτων ζώων στην Αθήνα

Ανοιχτές θα είναι τα επόμενα 24ωρα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι κλιματιζόμενες αίθουσες σε έξι Λέσχες Φιλίας στις περιοχές Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Αμπελοκήπων, Κάτω Πετραλώνων και Κολοκυνθούς.
Ανοιχτές οι κλιματιζόμενες αίθουσες για τον καύσωνα

Την Πέμπτη 14/8 και την Παρασκευή 15/8 οι κλιματιζόμενες αίθουσες θα είναι ανοιχτές για τους πολίτες από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του δήμου Αθηναίων στα τηλέφωνα: 210-5210702 και 210-5210635

Ο δήμος Αθηναίων καλεί, επίσης, τους πολίτες να συνδράμουν ώστε να παραμένουν γεμάτα, με δροσερό νερό, τα δοχεία νερού που έχουν τοποθετηθεί από τη Διεύθυνση Αστικής Πανίδας, σε δεκάδες σημεία της Αθήνας, για τα αδέσποτα ζώα της πόλης.

Σχόλια