Η Πανσέληνος του Αυγούστου δεύτερο υπερφεγγάρι του καλοκαιριού – Πέφτουν οι Περσείδες

0
33

Την εμφάνισή της έκανε χθες βράδυ στον ουρανό (Κυριακή 10 Αυγούστου) μια ολόλαμπρη αυγουστιάτικη Πανσέληνος, καθώς η Σελήνη βρέθηκε στο περίγειό της, στην κοντινότερη δηλαδή απόσταση από τη Γη διαγράφοντας την ελλειπτική της τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.

Οι επιστήμονες την αποκάλεσαν «υπερφεγγάρι» (supermoon) αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η πανσέληνος του Αυγούστου θα είναι έως και 30% φωτεινότερη από ότι συνήθως.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο του συνδυασμού της πανσελήνου με τη κοντινή απόσταση Γης-Σελήνης συμβαίνει για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι μετά την πανσέληνο της 12ης Ιουλίου και θα συμβεί επίσης και στις 9 Σεπτέμβρη. Στατιστικά, υπερφεγγάρια εμφανίζονται κάθε 13 μήνες, ενώ τρία υπερφεγγάρια στη σειρά θα ξαναδούμε το 2034.

Σύμφωνα πάντως με τους αστρονόμους η πανσέληνος της Κυριακής ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή καθώς το φεγγάρι θα είναι πιο κοντά στη Γη κατά τη διάρκεια πανσελήνου από ότι έχει βρεθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Συγκεκριμένα, για περίπου 26 λεπτά περί τις 20:10 θα απέχει 357.000 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.

Ταυτόχρονα με την πανσέληνο θα μπορέσει κανείς να παρατηρήσει και τις Περσείδες, μία ετήσια βροχή μετεώρων που σχετίζεται με το πέρασμα του κομήτη Swift-Tuttle. Αν πάντως σε ένα σκοτεινό ουρανό η συχνότητα των “πεφταστεριών” στις Περσείδες μπορεί να φτάσει και τα 60 ανά ώρα, το φως της πανσελήνου δε θα βοηθήσει στην παρατήρησή τους.

Καθώς το φαινόμενο λαμβάνει χώρα από τις 9 έως και τις 14 Αυγούστου, εάν κάποιος θέλει να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες παρατήρησης μετεώρων, θα πρέπει στις 13 του μηνός να κοιτάει στο βορρά, έχοντας αν είναι δυνατόν το φεγγάρι πίσω του.

Σχόλια