Συμφέρουν τα οικιακά φωτοβολταϊκά με net-metering;

1
529

Το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τον ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering) τέθηκε σε διαβούλευση στις 30 Ιουλίου και οι φορείς της αγοράς αξιολογούν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα στα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Οι σημαντικότερες ενστάσεις αφορά στον περιορισμό ισχύος των συστημάτων αυτοπαραγωγής στα 10 Κιλοβάτ, αλλά και στο γεγονός ότι οι αυτοπαραγωγοί θα επιβαρύνονται με ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ για το σύνολο της κατανάλωσής τους.

Ωστόσο, είναι ακόμα και με το παρόν άτολμο σχέδιο, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη ενός σπιτιού, με το σύστημα της αυτοπαραγωγής και του συμψηφισμού (net metering), φαίνεται ότι είναι συμφέρουσα.

Σύμφωνα με το energypress, για τις ανάγκες μιας κατοικίας δεν χρειάζεται να εγκαταστήσει κανείς σύστημα μεγαλύτερο από 2-3 Κιλοβάτ.

Η εγκατάσταση ενός συστήματος 2,5 KW κοστίζει σήμερα περίπου 7.000 Ευρώ.

Με τα σημερινά τιμολόγια ρεύματος ο καταναλωτής γλυτώνει περίπου 15,5 λεπτά του Ευρώ για κάθε Κιλοβατώρα ρεύματος που αυτοπαράγει. Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση περίπου 550 Ευρώ ετησίως.

Συνεπώς, η απόσβεση της επένδυσης θα γίνει σε 12 χρόνια και για τα υπόλοιπα 18 (με διάρκεια σύμβασης τα 30 χρόνια) θα έχει μια εξοικονόμηση της τάξης των 500-600 ευρώ το χρόνο.

Η απόδοση της επένδυσης υπολογίζεται στο 7,8%, κατά πολύ υψηλότερη από οποιοδήποτε προθεσμιακό επιτόκιο μπορούν να προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες.

Επίσης, ο αυτοπαραγωγός μέσω του κόστους κεφαλαίου που θα διαθέσει, διατηρεί σταθερή την επιβάρυνσή του για τις Κιλοβατώρες που θα παράγει αυτό (13.000 -16.000 κιλοβατώρες το χρόνο στα 10 Κιλοβάτ) για τα επόμενα 25 χρόνια, ανεξαρτήτως των αυξήσεων στην τιμή της Κιλοβατώρας (ως προς το σκέλος της ενέργειας αποκλειστικά) που θα παρέχει το δίκτυο.

Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον για οικιακά φωτοβολταϊκά με net-metering θα είναι περιορισμένο, καθώς το οικονομικό όφελος θεωρείται μικρό.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ναι, οπως τα λετε…
    Ρωτηστε τους χιλιαδες αλλους ευτυχισμενους ιδιοκτητες φβ στεγης να σας βεβαιωσουν ποσο συμφερουσα ειναι μια τετοια κινηση….

Comments are closed.