Οι φώκιες αγαπούν την αιολική ενέργεια

0
12

Μπορεί διάφορες έρευνες να έχουν δείξει ότι οι αιολικές ανεμογεννήτριες βλάπτουν την άγρια ζωή και ειδικά τα πουλιά, ωστόσο μια νέα έρευνα δείχνει ότι ένα είδος και μάλιστα απειλούμενο ωφελείται από την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας.

Ο λόγος για τις φώκιες, οι οποίες ευνοούνται από την εγκατάσταση υπεράκτιων ανεμογεννητριών επειδή αυτές λειτουργούν ως τεχνητοί ύφαλοι που προσελκύουν μεγάλα κοπάδια ψαριών.

Η σχετική μελέτη που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο St Andrews της Σκωτίας και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Current Biology βασίστηκε στην παρατήρηση φωκιών στη Βόρεια Θάλασσα με τη βοήθεια συσκευών GPS.

Σκοπός της έρευνας ήταν να εξετάσει εάν οι ανθρωπογενείς μεταβολές στα ωκεάνια οικοσυστήματα επηρεάζουν τη συμπεριφορά των θαλάσσιων θηρευτών.

Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε η εμπειρία του αντίκτυπου που έχουν στην άγρια ζωή και την οικολογική αλυσίδα οι παρεμβάσεις στο φυσικό τοπίο.

Για παράδειγμα, μια νέα χωματερή προσελκύει μια σειρά ζώα που τρέφονται από τα σκουπίδια και κατ’ επέκταση τους θηρευτές τους και ου το καθεξής.

Παρατηρώντας τις διαδρομές δύο κοπαδιών φώκιας -κοινές φώκιες (ή φώκιες του λιμανιού, Phoca vitulina) και γκρίζες φώκιες (Halichoerus grypus)- οι οποίες είναι κορυφαίοι θηρευτές, καθώς δεν υπάρχουν άλλοι πάνω από αυτές στην τροφική αλυσίδα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένες  επισκέπτονταν συχνά υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Συγκεκριμένα, το πάρκο Alpha Ventus στα ανοιχτά των γερμανικών ακτών και το Sheringham Shoal κοντά στις ακτές της Νοτιοανατολικής Αγγλίας.

Εκεί οι φώκιες επιδίδονταν στο κυνήγι θηραμάτων όπως έδειξαν οι σχηματισμοί που ανέπτυσσαν γύρω από τις ανεμογεννήτριες.

Οι φώκιες συγκεντρώνονται επίσης γύρω από υποθαλάσσιους αγωγούς όπου αναζητούν συστηματικά ψάρια για να τραφούν.

Η επικεφαλής της μελέτης, Ντέμπορα Ράσελ, επισημαίνει ότι αυτή η συμπεριφορά είναι νέα και εκδηλώνεται σε λίγες μόνο φώκιες αυτή τη στιγμή. «Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον» δηλώνει και επισημαίνει ότι οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι από τις γραμμικές κινήσεις μεμονομένων ατόμων ανάμεσα στις ανεμογεννήτριες όπου αναζητούσαν τροφή.

«Προς το παρόν αυτές οι υποδομές καταλαμβάνουν πολύ μικρό μέρος των θαλάσσιων περιοχών όπου ενδημούν φώκιες. Καθώς εγκαθίστανται περισσότερα υπεράκτια αιολικά πάρκα, θα αυξηθεί και ο αριθμός των φωκιών που επηρεάζονται» προσθέτει.

Δεν έχει ακόμα καταστεί σαφές εάν οι τεχνητές υποδομές στο θαλάσσιο περιβάλλον έχουν αυξήσει τα θηράματα λειτουργώντας ως καταφύγια ή εάν οι αλλαγές στο φυσικό τοπίο και η συγκέντρωση μεγάλων κοπαδιών ψαριών τα έχει κάνει πιο ευάλωτα.

Από την άλλη πλευρά δεν λείπουν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της λειτουργίας των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην ακοή θαλάσσιων ειδών όπως οι φάλαινες και οι καρχαρίες.

econews

Σχόλια