Αυτοκίνητα χωρίς οδηγό σύντομα στους δρόμους της Βρετανίας

0
24

autokinita-odigos-116728 (2)Άδειες κυκλοφορίας σε αυτοκίνητα χωρίς οδηγό για να μπορούν να κινούνται σε δημόσιους δρόμους έως το 2015 σκοπεύει να χορηγήσει η βρετανική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι τέτοιου είδους αυτόνομα οχήματα επιτρέπονται μόνο σε ιδιωτικούς δρόμους.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει πως θα συστήσει διαγωνισμό με βραβείο 10 εκατομμυρίων λιρών για την πόλη όπου θα γινόταν η δοκιμαστική χρήση αυτοκινήτων χωρίς οδηγό.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων της χώρας, Βινς  Κέιμπλ, εξέφρασε τη φιλοδοξία του  η Βρετανία να γίνει πρωτοπόρος στον τομέα και θα ανακοινώσει εντός της ημέρας την απόφαση της κυβέρνησης για χορήγηση αδειών κυκλοφορίας μαζί με μέτρα για την ενίσχυση της σχετικής έρευνας.

Βρετανοί μηχανικοί, συμπεριλαμβανομένης ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχουν πραγματοποιήσει πειράματα με αυτοκίνητα χωρίς οδηγό στο τιμόνι. Αυτό που περιορίζει τη διάδοση της τεχνολογίας είναι θέματα νομικής φύσεως και ασφάλισης των οχημάτων του είδους.

Στις ΗΠΑ,  υπάρχει σχετική νομοθεσία σε ισχύ στην Καλιφόρνια, τη Νεβάδα και τη Φλόριντα. Στην Καλιφόρνια μάλιστα το αυτόνομο αυτοκίνητο της Google έχει πραγματοποιήσει πάνω από 480.000 χιλιόμετρα.

Στην Ιαπωνία οι πρώτες δοκιμές σε δημόσιο δρόμο πραγματοποιήθηκαν από την Nissan το 2013, ενώ στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας έως το 2017 θα επιτραπεί η κυκλοφορία χιλίων αυτοκινήτων χωρίς οδηγό της Volvo.

—Τεχνολογίες

Πριν από δύο μήνες η Google ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατασκευάσει 100 αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν χωρίς οδηγό, παρουσιάζοντας σχέδια πρωτοτύπου χωρίς τιμόνι και πετάλια.

Η Google έχει επίσης τοποθετήσει τη δική της τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων σε αυτοκίνητα των εταιρειών Toyota, Audi και Lexus ενώ άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που αναπτύσσουν τα δικά τους μοντέλα περιλαμβάνουν τις BMW, Mercedes-Benz, Nissan και General Motors.

Μεταξύ των καινοτομιών που περιλαμβάνουν κάποια από αυτά τα προγράμματα είναι το αυτοματοποιημένο παρκάρισμα.

Ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό έχουν αναπτύξει και ερευνητές του πανεπιστημίου Carnegie Melon, με επικεφαλής τον Δρ. Raj Rajkumar.

Πρόκειται για μια Cadillac SUV με τεχνολογία που την καθιστά το πιο σύγχρονο και προηγμένο μοντέλο αυτοκινήτου αυτόματης οδήγησης που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα.

Το πρωτότυπο μοντέλο είναι εφοδιασμένο με αισθητήρες, λέιζερ, κάμερες και ραντάρ που αποστέλλουν δεδομένα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του οχήματος, δίνοντάς του λεπτομερή εικόνα για το περιβάλλον και τους πιθανούς κινδύνους σε ζωντανό χρόνο.

Επιπλέον, διαθέτει σύστημα εντοπισμού θέσης και ασύρματη τεχνολογία που δίνει στο κέντρο ελέγχου αυτόματης πλοήγησης την αίσθηση της σωστής κατεύθυνσης.

Το αυτοκίνητο χωρίς οδηγό αντιλαμβάνεται την κατάσταση των φαναριών, ενώ, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, έχει καλύτερη αντίληψη από τους ανθρώπους, ειδικά σε καταστάσεις κινδύνου.

—Υπέρ και κατά

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μια μέρα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό θα κυριαρχήσουν στους δρόμους, αντικαθιστώντας τα συμβατικά οχήματα.

Το 93% των τροχαίων ατυχημάτων σήμερα οφείλεται σε λάθη και απροσεξίες των οδηγών  επειδή νυστάζουν, αποσπάται η προσοχή τους, κοιτάζουν αλλού ή είναι μεθυσμένοι.
Πάντως στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες έχουν εκφραστεί ανησυχίες από πολιτικούς για την ασφάλεια των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό.

Το δε FBI προειδοποίησε στις αρχές του μήνα ότι αυτά τα οχήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως «θανατηφόρα όπλα» από κακοποιούς.

Σχόλια