Πετρέλαιο θέρμανσης: μείωση ΕΦΚ ζητούν βουλευτές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και πρατηριούχοι

0
8

Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητούν από το υπουργείου Ανάπτυξης βουλευτές της συμπολίτευσης, της αντιπολίτευσης, αλλά και πρατηριούχοι υποστηρίζοντας ότι η αύξησή του έχει συντελέσει στην κατακόρυφη μείωση των φορολογικών εσόδων.

—Οι 33 της Νέας Δημοκρατίας

Την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητούν 33 βουλευτές της Ν.Δ. με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Οι 33 βουλευτές αναφέρουν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης «καίει» τα εξουθενωμένα εισοδήματα όλων των νοικοκυριών και ότι το λαθρεμπόριο του πετρελαίου δεν αντιμετωπίζεται μέσα από τη διαδικασία καταβολής του επιδόματος θέρμανσης. Παράλληλα, καταθέτουν προτάσεις για την αντιμετώπιση του.

Την ερώτηση υπογράφουν οι: Ιορδάνης Τζαμτζής, Γιώργος Κοντογιάννης, Ηλίας Βλαχογιάννης, Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, Ανδρέας Κουτσούμπας, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Κώστας Κλειτσιώτης, Τιμολέων Κοψαχείλης, Δημήτρης Χριστογιάννης, Χρήστος Κέλλας, Σάββας Αναστασιάδης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Θόδωρος Καράογλου, Ασημίνα Σκόνδρα, Κώστας Κοντογεώργος, Ανδρέας Μαρίνος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Θανάσης Νταβλούρος, Χρήστος Δήμας, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μαρία  Αντωνίου, Φωτεινή  Αραμπατζή, Φεβρωνία Πατριανάκου, Γιάννης Πασχαλίδης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Κώστας Κόλλιας, Θύμιος Καρανάσιος, Στάθης Κωνσταντινίδης, Άννα Καραμανλή, Κώστας Τζαβάρας και Γιάννης Κεφαλογιάννης.

—Τροπολογίες για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Με δύο χωριστές τροπολογίες που κατέθεσε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας», ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την ουσιαστική μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, ήτοι την επαναφορά του στα επίπεδα Μαρτίου 2011.

 

Όσον αφορά στον ΕΦΚ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι «το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης και επομένως δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανένα φόρο (ειδικό φόρο, Φ.Π.Α.)» και ζητούν «την κατάργηση όλων των φόρων».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους τα φορολογικά έσοδα από την κυβερνητική πολιτική στον ΕΦΚ μειώθηκαν κατά 237 εκατ. Ευρώ.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην «οικολογική καταστροφή» αφού από τη μια «η λαθροϋλοτομία κατέστρεψε μεγάλες δασικές εκτάσεις και η ατμοσφαιρική μόλυνση στα αστικά κέντρα ήταν τεράστια, επειδή οι πολίτες προκειμένου να θερμανθούν έκαιγαν οποιοδήποτε καύσιμο υλικό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε τον Μάρτιο του 2011 και συγκεκριμένα «μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 € τα 1.000 λίτρα», ώστε η τιμή εκκίνησης να διαμορφωθεί στα 0,90 € περίπου το λίτρο από το 1,30 € που προβλέπεται να είναι τιμή εκκίνησης φέτος.

—Παρέμβαση ΠΟΠΕΚ

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα για την αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης επιβεβαιώνουν σύμφωνα με την Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), την αρχική της θέση για το λάθος της απόφασης, που κόστισε απώλεια δημοσίων εσόδων άνω των 750 εκατ. ευρώ κατά την χειμερινή περίοδο 2012-2013 και 2013-2014, αφήνοντας χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς θέρμανση.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωση, «ο δήθεν υποθετικός λόγος της εξίσωσης του Ε.Φ.Κ του πετρελαίου θέρμανσης, μ’ αυτόν του πετρελαίου κίνησης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, εξέλειπε παντελώς μετά την υιοθέτηση της πρότασης των πρατηριούχων για την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος εισροών – εκροών σε όλα τα στάδια διάθεσης και διακίνησης καυσίμων, με τις διατάξεις του Ν.3784/2009, 4072/2012 και 4177/2013.

Η Π.Ο.Π.Ε.Κ στην συνεχή προσπάθεια της για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της νοθείας και της κλοπής καυσίμων, συνιστά στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και στο Υπουργείο Οικονομικών, να επαναφέρουν τον Ε.Φ.Κ του πετρελαίου θέρμανσης  εν όψει της ερχόμενης χειμερινής περιόδου στα επίπεδα του 2011-2012, για να ζεσταθούν χιλιάδες εξαθλιωμένες οικονομικά οικογένειες, ανακτώντας παράλληλα τα απολεσθέντα δημόσια έσοδα, αντί να περικόπτει μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους επιδόματα.

Όσο δε για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων η ευθύνη είναι αποκλειστικά της Κυβέρνησης, η οποία καθυστερεί να εφαρμόσει νομοθετικές διατάξεις με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους από το 2009, αν θέλει να επιβεβαιώσει την πολιτική της βούληση και να βάλει τέλος στην γάγγραινα της οικονομίας από το λαθρεμπόριο και την νοθεία των καυσίμων».

Σημειώνεται ότι γενναία μείωση του ΕΦΚ  στο πετρέλαιο θέρμανσης από την προσεχή χειμερινή περίοδο είχε ζητήσει από τον Ιούνιο ακόμα η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Υποστηρίζει ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρξει επιστροφή των καταναλωτών στο πετρέλαιο και το κράτος θα στερηθεί και πάλι εσόδων, από λανθασμένους υπολογισμούς και πολιτικές.

econews

Σχόλια