Έξι τρόποι να ενσωματώσετε παθητικά ηλιακά χαρακτηριστικά στο σπίτι σας [pics]

0
1417

Βαρεθήκατε να προσπαθούν να σας πείσουν ότι τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και οι μικρές ανεμογεννήτριες είναι ακριβές την ώρα που και τα βρώμικα, ορυκτά καύσιμα επιδοτούν και το κρυφό κόστος του άνθρακα δεν συνυπολογίζουν;

Αναζητάτε τρόπους να μειώσετε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος (που μόλις αυξήθηκαν για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια) και να περιορίσετε το περιβαλλοντικό σας  αποτύπωμα;

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζετε ούτε να χτίσετε καινούργιο σπίτι ούτε να μετακομίσετε για να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη που προσφέρουν οι βιώσιμες μέθοδοι δόμησης.

Παρακάτω θα διαβάσετε έξι τρόπους για να εκμεταλλευτείτε την ηλιακή ενέργεια με παθητικό τρόπο ώστε να μειώσετε την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνετε, να περιορίσετε τις εκπομπές ρύπων και να γίνετε παράδειγμα προς μίμηση για φίλους και γνωστούς.

1. Θερμική μάζα

Έχετε παρατηρήσει ότι τα πλακάκια στις πισίνες διατηρούν τη θερμότητά τους ακόμα και μετά τη δύση του ηλίου; Αυτό συμβαίνει διότι τα δάπεδα  που είναι κατασκευασμένα από τούβλα αργίλου, πλακάκια και σκυρόδεμα αποθηκεύουν τη θερμότητα κατά τη διάρκεια της μέρας. Επειδή ο θερμός αέρας ανυψώνεται, η θερμότητα αυτή απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η χρήση τέτοιων υλικών βοηθά στη διατήρηση ευχάριστης θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν ο υδράργυρος πέφτει.

2) Φυλλοβόλα δέντρα

Η φύτευση φυλλοβόλων δέντρων στο βορεινό τμήμα του σπιτιού παρέχει σκιά κατά τους θερινούς μήνες, αλλά επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου να θερμάνουν το σπίτι το χειμώνα όταν τα φύλλα των δέντρων έχουν πια πέσει.

Αναρριχητικά φυτά σε πέργκολες στη βορεινή πλευρά αποφέρουν τα ίδια οφέλη. Επιλέξτε δέντρα ενδημικά της περιοχής σας και κατά προτίμηση είδη των οποίων οι “πληθυσμοί” έχουν μειωθεί. Ρωτήστε έναν κηπουρό ή γεωπόνο ποια δέντρα ενδείκνυνται για το έδαφος του σπιτιού σας.

3) Φεγγίτες

Εάν έχετε τη δυνατότητα βάλτε μικρούς φεγγίτες στην οροφή της κατοικίας σας για να φωτιστούν σκοτεινές γωνιές με φυσικό τρόπο. Αυτό περιορίζει την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό κατά τη διάρκεια της μέρας και επιτρέπει να απολαύσουμε τον έναστρο ουρανό ή το φεγγάρι τη νύχτα.

4) Σκιερά δέντρα

Η φύτευση αειθαλών δέντρων με πυκνό φύλλωμα στην πιο εκτεθειμένη πλευρά του σπιτιού σας θα σας προστατεύσει από τον ήλιο τα μεσημέρια του καλοκαιριού και από τους ισχυρούς ανέμους του χειμώνα.

Τα δέντρα αυτά φιλοξενούν πολλά πτηνά, όπερ σημαίνει λιγότερα έντομα και ειδικά κουνούπια. Σημαίνει επίσης ότι θα ξυπνάτε από το κελάηδισμα των πουλιών και όχι από τον άχαρο ήχο του ξυπνητηριού σας.

5. Μεγάλα παράθυρα

Η εγκατάσταση μεγάλων παραθύρων στο νότιο τμήμα του σπιτιού (για να μπορείτε να τα ανοίγεται όταν έχει καύσωνα καλή ώρα) επιτρέπει στα αέρια ρεύματα να διασχίζουν το σπίτι σας από τη βορεινή στη νότια πλευρά. Μειώνεται έτσι η ανάγκη σας για ηλεκτρικό, ενεργοβόρο κλιματισμό.

6. Φτιάξτε ακόμα ένα γκαράζ

Η κατασκευή ενός γκαράζ (ή έστω ενός μεγάλου υπόστεγου) στη δυτική πλευρά του σπιτιού σας προστατεύει από τον ήλιο.

Τα σπίτια με τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν χρειάζονται κλιματισμό το καλοκαίρι και περιορίζουν σημαντικά τις ανάγκες για θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ενσωματώνοντας στοιχεία του παθητικού ντηζάιν στην κατοικία μας περιορίζουμε την εξάρτησή σας στα ορυκτά καύσιμα εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που μας παρέχει απλόχερα η φύση.

econews

Σχόλια