Επιτρέπεται η δόμηση σε λατομεία με το ν/σ για τα δάση – Ανησυχία για Σκουριές [upd]

0
88

Συνεχίζεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση, σε β” ανάγνωση, του νομοσχεδίου για τα δάση που έχει καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία «απλοποιούνται και εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες αδειοδότησης και δόμησης των κτιριακών εγκαταστάσεων εντός μεταλλευτικών και λατομικών χώρων».

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι «για την κατασκευή πρόχειρων ή κινητών καταλυμάτων στους ανωτέρω χώρους, δεν απαιτείται ούτε έγκριση δόμησης ούτε άδεια δόμησης, παρά μόνο υπεύθυνη δήλωση του αρμοδίου μηχανικού για την στατική επάρκεια αυτών, ενώ αρμόδιοι για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων αρμόδιοι είναι οι Ελεγκτές Δόμησης».

Η τροπολογία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Ιγγλέζη, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «φωτογραφική» εξυπηρέτηση συμφερόντων.

H τροπολογία έχει προκαλέσει και την αντίδραση των κατοίκων στις Σκουριές, καθώς εκτιμούν ότι η διάταξη εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελληνικός Χρυσός.

Σήμερα, Τρίτη, στην Ιερισσό συγκαλείται ευρύτατη σύσκεψη με όλες τις επιτροπές αγώνα της Χαλκιδικής, αιρετούς από το δήμο και την Περιφέρεια και τους τοπικούς βουλευτές.

—Ηλεκτρονική καταχώρηση των λατομικών περιοχών

Εντωμεταξύ, η Διεύθυνση Πολιτικής Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο των εργασιών υποδομής που υλοποιούνται για την επικαιροποίηση των στοιχείων της τηρούμενης ψηφιακής βάσης δεδομένων (http://www.latomet.gr), προχώρησε στην συγκέντρωση, καταγραφή και ηλεκτρονική καταχώρηση των Λατομικών Περιοχών (ΛΠ) της χώρας, όπως αυτές έχουν καθοριστεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι Λατομικές Περιοχές (Λ.Π.) όπου χωροθετούνται τα λατομεία αδρανών αποτελούν το θεσμικό εργαλείο της χωροθέτησης και του βιώσιμου σχεδιασμού των αδρανών υλικών από πρωτογενείς πρώτες ύλες.

Η διαθέσιμη εφαρμογή θέασης των πολυγώνων Λατομικών Περιοχών (ΛΠ) καθώς η σχετική κατηγοριοποίησή τους (ενεργοποιημένη, αποχαρακτηρισμένη κλπ.) είναι προσβάσιμη μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης:  http://www.latomet.gr/lp_adranon.

To πολυγωνικό διανυσματικό σύνολο δεδομένων το οποίο απεικονίζει όλες τις Λατομικές Περιοχές (ΛΠ) είναι επίσης διαθέσιμο με τη μορφή shape file αρχείου (.shp) στον ακόλουθο σύνδεσμο : http://www.latomet.gr/ntf/LP_adranon_24072014.zip

Σχόλια