Το θαυμαστό φορτίο του διαστημικού φορτηγού ATV-5 για τον ISS

0
16

Προμήθειες κάθε είδους και επιστημονικό εξοπλισμό θα μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το ρομποτικό μεταγωγικό σκάφος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), «Ζωρζ Λεμέτρ».

Η εκτόξευση του ρομποτικού σκάφους -το πέμπτο Αυτοματοποιημένο Όχημα Μεταφοράς (Automated Transfer Vehicle – ATV-5) της ESA- έχει προγραμματιστεί για τις 02:44 τον πρωί (ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη 30 Ιουλίου και θα γίνει με έναν γαλλικό πύραυλο «Αριάν 5», από το διαστημικό κέντρο της Ευρώπης, στο Κουρού της Γαλλικής Γουϊάνας στη Νότια Αμερική.

Τα προηγούμενα τέσσερα ATV ήταν τα «Ιούλιος Βερν» (2008), «Γιοχάνες Κέπλερ» (2011), «Εντοάρντο Αμάλντι» (2012) και «Άλμπερτ Αϊνστάιν» (2013), όμως το «Ζωρζ Λεμέτρ» θα γίνει το βαρύτερο διαστημικό σκάφος που εκτοξεύθηκε ποτέ με έναν πύραυλο Ariane.

Συγκεκριμένα, το μήκους δέκα μέτρων και βάρους 20 τόννων ATV-5, με  μέγεθος διώροφου λεωφορείου, θα παραδώσει στους έξι αστροναύτες του ISS -που ζουν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας- ένα φορτίο 6,6 τόνων με πειράματα, ανταλλακτικά, ρούχα, τρόφιμα (μεταξύ των οποίων 50 κιλά καφέ), τρεις τόνους καυσίμων, αέρα, οξυγόνο και νερό.

—Οι τεχνολογίες που ταξιδεύουν στο διάστημα

Το σημαντικότερο τεχνολογικό επίτευγμα που μεταφέρει το ρομποτικό σκάφος είναι ένας ηλεκτρομαγνητικός ανυψωτής (Electromagnetic Levitator) της ESA βάρους 400 κιλών, που σκοπό έχει να μελετήσει τα αιωρούμενα μέταλλα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μια αντλία ανακύκλωσης νερού στο Σταθμό και το χειριστήριο Haptics-1, ένα joystick ευαίσθητο στην αφή, που διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται την απτική ανάδραση στο διάστημα, προετοιμάζοντας έτσι τις μελλοντικές μη επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα που ελέγχονται από τη Γη.

Σημειώνεται ότι στον ISS δεν υπάρχει πλυντήριο ρούχων και μαζί με το σκάφος θα μεταφερθούν καθαρές αλλαξιές και συγκεκριμένα τα υψηλής τεχνολογίας νέα φανελλάκια Spacetex της ESA, που υπόσχονται να μείνουν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

—Πόσιμο νερό, τρόφιμα και πειράματα

Το ATV-5 θα παραδώσει επίσης στον ISS 850 λίτρα νερού, η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει παραδοθεί ποτέ και θα αναπληρώσει την αποθήκη τροφίμων. Στους έξι μήνες που θα μείνει προσδεδεμένο στον ISS, το σκάφος θα τον ωθήσει σε υψηλότερη τροχιά καθώς ο δορυφόρος κατέρχεται 100 μέτρα κάθε μέρα λόγω της αντίστασης της ατμόσφαιρας.

Το «Ζωρζ Λεμέτρ» (που φέρει το όνομα του βέλγου ρωμαιοκαθολικού ιερέα και επιστήμονα, ο οποίος πρώτος πρότεινε στη διάρκεια του μεσοπολέμου την θεωρία της «Μεγάλης Έκρηξης» για τη δημιουργία του σύμπαντος) μεταφέρει και διάφορα πειράματα από τους ερευνητές – συνεργάτες του Σταθμού στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ, από μυς του ψαριού-ζέβρα (Zebrafish) έως αναλυτές σώματος – κίνησης.

Κατά την επιστροφή του από τον ISS, το ρομποτικό σκάφος γεμάτο σκουπίδια και ανθρώπινα απόβλητα, θα αυτοκαταστραφεί κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, πάνω από ακατοίκητες περιοχές του αχανούς Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού.

Αυτή τη στιγμη, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων και κινείται με ταχύτητα 28.800 χλμ. την ώρα.

Σημειώνεται ότι o ESA, στο πλαίσιο του προγράμματος Melissa διερευνά τους τρόπους με τους οποίους βακτήρια, άλγη, φυτά, χημικές ουσίες και βιολογικές λειτουργίες μπορούν να συνδυαστούν σε ένα αυτοσυντηρούμενο κύκλωμα που θα μετατρέπει και θα ανανεώνει αυτόματα τις προμήθειες των αστροναυτών.

Με βάση τη σπιρουλίνα αναπτύσσεται ένας φωτοβιοαντιδραστήρας που θα φροντίζει για τη διατροφή, το οξυγόνο και την ανακύκλωση των βιοαποβλήτων των αστροναυτών με την μετατροπή τους σε απαραίτητες για την επιβίωσή τους ουσίες.

—Οι νέοι μεταφορείς

Τη σκυτάλη από τα ευρωπαϊκά σκάφη ATV για τις μεταφορές στον ISS θα πάρουν το ρωσικό «Progress» και τα σκάφη «Dragon» και «Cygnus» των αμερικανικών ιδιωτικών διαστημικών εταιρειών Space X, του γνωστού μας από την Tesla Motors Έλον Μασκ, και Orbital Sciences αντίστοιχα, οι οποίες έχουν συνάψει τη σχετική εμπορική συμφωνία με τη NASA.

Η NASA θέτει πιο φιλόδοξους στόχους με το νέο επανδρωμένο σκάφος Orion, το οποίο θα ενσωματώσει στοιχεία από το ευρωπαϊκό ATV και προορίζεται για τη Σελήνη (και πέρα από αυτήν), με την πρώτη δοκιμαστική πτήση του να προγραμματίζεται για το 2017.

econews

Σχόλια