Πίνδος: Ένας δράκος κι ένας τοξικός βάτραχος κλέβουν λίγη από τη δόξα του κροκόδειλου Σήφη

0
51

Στα ρυάκια της οροσειράς της Πίνδου, μέσα σε αιωνόβια δάση ενδημεί ένας μικροσκοπικός δράκος που φιλοδοξεί να αποσπάσει λίγη από τη δημοσιότητα του κροκόδειλου Σήφη στην Κρήτη.

Πρόκειται για έναν αλπικό τρίτωνα (Triturus alpestris), ένα αμφίβιο με μήκος επτά ως δώδεκα εκατοστά που εντοπίστηκε στην τοποθεσία «Μπάλτσες», κοντά στην Κρανιά του νομού Γρεβενών.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο οικοξεναγός και δασοπόνος Απόστολος Διανέλλος, ο αλπικός τρίτωνας ζει στα ορεινά ρέματα συγκεκριμένων περιοχών της Ελλάδας, σε βιότοπους με υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων, σε καθαρά και κρύα νερά με σταθερή ποσότητα υδάτων.

«Αν τον δεις να κολυμπά, μοιάζει ακριβώς με μικρό κροκόδειλο, έτσι όπως κινείται με τα άκρα του κολλημένα στον κορμό για λόγους υδροδυναμικής. Αν κάποιος του κόψει ένα άκρο ή του βγάλει το μάτι, σε δύο μήνες αυτά θα έχουν αποκατασταθεί» λέει ο Απόστολος Διανέλλος, κάνοντας άλλη μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση.

«Πρόσεξα το εξής: τον χειμώνα, όταν τα νερά παγώνουν, κάποιοι τρίτωνες δεν προλαβαίνουν να χωθούν στη λάσπη για να ξεχειμωνιάσουν και παραμένουν μέσα στα ρέματα παγωμένοι και μάλιστα πεπλατυσμένοι γιατί ο πάγος φουσκώνει. Όταν πήρα έναν από αυτούς στα χέρια μου και τον γύρισα ανάποδα, ενεργοποιήθηκε και ξανάζησε».

Ο αλπικός τρίτωνας των Γρεβενών περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

—Ο βάτραχος Bombina Variegata 

drakos-vatrahos-pindos-116686 (2)Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα στην Βάλια Κάλντα της Πίνδου ενδημεί και ένας κιτρινωπός βάτραχος με την επιστημονική ονομασία Bombina Variegata που οφείλει το χρώμα του στην τοξικότητα των εκκρίσεών του.

Όταν καταλήξει στο στομάχι κάποιου θηρευτή απελευθερώνει τοξικές ουσίες αναγκάζοντάς τον κυριολεκτικά να τον ξεράσει.

Πρότα έχει προσπαθήσει να αποθαρρύνει τους επίδοξους θηρευτές του μετατρεπόμενος σε μπάλα χρώματος κίτρινου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Bombina Variegata έχει μάτια με σχήμα καρδιάς τα οποία σκεπάζει  με τα «χέρια» του, όταν εκτεθεί σε απευθείας ηλιακό φως ή σε κίνδυνο.

Σχόλια