Αποτέφρωση νεκρών: ζητάει στήριξη ο Μανιάτης – Στη Βουλή η τροπολογία

0
13

Τη στήριξη κομμάτων, κοινωνικών φορέων και πολιτικών στο ζήτημα της χωροθέτησης αποτεφρωτηρίων νεκρών ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι κατατέθηκε προς «ψήφιση στη Βουλή νομοθετική διάταξη για τη χωροθέτηση αποτεφρωτήρων των νεκρών. Μετά από αρκετά χρόνια δισταγμών και καθυστερήσεων, η πολιτεία λαμβάνει επιτέλους με αποφασιστικότητα, όλα τα αναγκαία μέτρα για την προσαρμογή στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αλλά και το σεβασμό στις επιλογές των πολιτών».

Με την τροπολογία ορίζεται ότι η διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας των αποτεφρωτηρίων θα είναι παρόμοια με αυτή για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, επιλέχθηκε αυτή η διαδικασία γιατί είναι οικεία στις αρμόδιες διευθύνσεις των Περιφερειών της χώρας, ενώ επισημαίνεται ότι τα αποτεφρωτήρια είναι δραστηριότητα χαμηλής όχλησης και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με θόρυβο ή ρύπους.

Παρ” όλα αυτά, τα αποτεφρωτήρια δεν θα εγκατασταθούν σε περιοχές αμιγούς κατοικίας, γενικής κατοικίας ή στα κέντρα των πόλεων. Ακόμα προβλέπεται ότι θα μπορούν να ιδρύονται αποτεφρωτήρια οστών νεκρών εντός υπαρχόντων κοιμητηρίων.

Ορίζεται ότι η διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας θα είναι παρόμοια με αυτή για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις

Η συγκεκριμένη τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Σχόλια