Τι προβλέπεται νομικά για τον ταβερνιάρη που τσάκισε τη σκυλίτσα Μάγκυ

1
278

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το περιστατικό της θανάτωσης ενός μικρού κουταβιού από ιδιοκτήτη ψησταριάς στα Νέα Στύρα Ευβοίας. Στο ζήτημα παρενέβησε ακόμα και φιλοζωική ένωσης από τη Γερμανία η οποία ζήτησε το φάκελο της υπόθεσης για να τον προωθήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων.

Λίγες μέρες μετά το περιστατικό, την Κυριακή 20 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την «Ψησταριά ο Κώστας» με συμμετοχή εκατοντάδων μελών  φιλοζωικών σωματείων και φορέων, κατοίκων της Εύβοιας, αλλά ανθρώπων που ταξίδεψαν από την Αθήνα.

Όπως μεταδίδει το zoosos, οι συγκεντρωθέντες ήρθαν αντιμέτωποι με την επιθετική στάση των ντόπιων που δεν φάνηκε να θίχτηκαν από το έγκλημα αυτό καθ” αυτό και τη στάση του συντοπίτη τους. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες και σχόλια αναγνωστών του econews.gr, το δίποδο ανθρωποειδές που τσάκισε το κρανίο της Μάγκυ είναι γνωστό για τη βιαιότητα του χαρακτήρα του, ενώ έχει και ιστορικό αλκοολισμού.

—Τι προβλέπεται νομικά

Όπως μαθαίνουμε από το zoosos έχει  σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος του δράστη από το Λιμεναρχείο Νέων Στύρων. Ωστόσο, επειδή δεν συνελήφθη εντός της προθεσμίας του αυτοφώρου αναμένεται να οριστεί δικάσιμος μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Παρόλα αυτά για να τιμωρηθεί το δίποδο δεν χρειάζεται απαραίτητα προσφυγή στα δικαστήρια. Όπως προβλέπει το άρθρο 21 του νόμου 4039/2012 μπορεί να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο για τη θανάτωση του ζώου από την Αστυνομία (και το Λιμενικό), ποσού έως και 30.000 ευρώ .

Όσον αφορά στην πιθανότητα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Α.Δ.), το zoosos υποστηρίζει ότι αυτή η δικαστική Αρχή είναι αναρμόδια για την εκδίκαση της υπόθεσης καθώς το θύμα εδώ είναι ζώο.

Άλλωστε μια υπόθεση π.χ. κακοποίησης ανθρώπου για να φτάσει στο Ε.Δ.Α.Δ. πρέπει να έχει τελεσιδικήσει στην Ελλάδα δηλαδή να έχει εκδικαστεί η υπόθεση και από τον Άρειο Πάγο κάτι που απαιτεί περίπου δέκα χρόνια (Πρωτοδικείο – Εφετείο – Άρειος Πάγος).

Επίσης, η προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) δεν είναι δυνατή καθώς η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αφορά σε μη τήρηση της ενωσιακής νομοθεσίας. Οι νόμοι που ισχύουν στην Ελλάδα για την προστασία των ζώων ακολουθούν το πνεύμα των νόμων της Ε.Ε και είναι τα ελληνικά δικαστήρια που θα αποφανθούν για την υπόθεση.

Τα έγγραφα με τα στοιχεία μιας υπόθεσης τα έχουν μόνο οι αρμόδιες αρχές ώστε η υπόθεση να φτάσει στο ακροατήριο και να γίνει η δίκη αρχικά στο αρμόδιο Πρωτοδικείο και όχι κάποια φιλοζωική οργάνωση.

—Το έγκλημα 

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης (17 Ιουλίου) στο λιμάνι Νέων Στύρων στη Νότια Εύβοια, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας “Ψησταριά ο Κώστας” δελέασε το θηλυκό κουταβάκι Μάγκυ -ηλικίας 3,5 μηνών, με ένα κόκκαλο και στη συνέχεια το χτύπησε στο κεφάλι με ξύλινη καρέκλα, παραμορφώνοντας το κρανίο της.

Όταν αυτόπτες μάρτυρες ζήτησαν εξηγήσεις από το δράστη για την αποτρόπαιη πράξη του, αυτός απάντησε ότι «τον είχε σκοτίσει που το έβλεπε τόσο καιρό να κυκλοφορεί μπροστά στην ταβέρνα του και ότι βαρέθηκε να το κλωτσάει».

Η άτυχη Μάγκυ δεν πέθανε ακαριαία από το χτύπημα, αλλά υποβλήθηκε σε ευθανασία λίγες ώρες αργότερα από την κτηνίατρο που την εξέτασε και που διαπίστωσε ότι η κατάσταση της ήταν μη αναστρέψιμη.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.