Εύκαμπτες, εκτυπώσιμες μπαταρίες φοριούνται στον καρπό – Οι εφαρμογές

0
201

Εύκαμπτες, επαναφορτιζόμενες και εκτυπώσιμες από βιομηχανικούς εκτυπωτές μεταξοτυπίας είναι οι μπαταρίες που αναπτύσσει μια νεοφυής εταιρεία από την Καλιφόρνια, η Imprint Energy.

Οι μπαταρίες αυτές θα μπορούν να φοριούνται στον καρπό και η εφαρμογή τους εκτείνεται από ηλεκτρονικές συσκευές που φοριούνται έως ιατρικές συσκευές, όπως αισθητήρες παρακολούθησης της υγείας των στρατιωτών και περιβαλλοντικούς αισθητήρες.

Η τεχνολογία προορίζεται για την ανάπτυξη συσκευών με μεγάλες ενεργειακές ανάγκες που λόγω μεγέθους δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν από συμβατικές μπαταρίες ιόντων-λιθίου.

Οι εκτυπώσιμες μπαταρίες θα μπορούν να παρέχουν αρκετό ρεύμα για  αισθητήρες ασύρματης επικοινωνίας χαμηλής ισχύος, σε αντίθεση με άλλα είδη λεπτών μπαταριών.

Ιδιαίτερη προσοχή αποδίδεται στο ζήτημα της ασφάλειας για τον χρήστη.

Η εταιρεία πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση έξι εκατ. δολαρίων από την Phoenix Venture Partners και την AME Cloud Ventures, για την περαιτέρω ανάπτυξη της απαιτούμενης χημικής «τεχνογνωσίας» και την οικονομική στήριξη του εμπορικού λανσαρίσματος των μπαταριών. Στην τεχνολογία έχουν επίσης επενδύσει η In-Q-Tel (venture firm που υποστηρίζεται από τη CIA) και η Dow Chemical.

Αρχικός στόχος της ιδρύτριας της Imprint Energy και απόφοιτης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ,Κριστίν Χο, ήταν η παραγωγή μικροσκοπικών μπαταριών ψευδαργύρου με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Ο ψευδάργυρος είναι πιο σταθερός, ωστόσο οι βασισμένοι στο νερό ηλεκτρολύτες σε συμβατικές μπαταρίες ψευδαργύρου κάνουν τον ψευδάργυρο να σχηματίζει «δενδρίτες» (δομές που παραπέμπουν σε κλαδιά δέντρου), που μπορούν να επεκταθούν από το ένα ηλεκτρόδιο στο άλλο, προκαλώντας προβλήματα στη μπαταρία.

Η Χο ανέπτυξε έναν στέρεο πολυμερή ηλεκτρολύτη που επιτρέπει την αποφυγή των προβλημάτων και παράλληλα παρέχει μεγαλύτερη σταθερότητα και αυξημένες δυνατότητες επαναφόρτισης.

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με άλλες εύκαμπτες μπαταρίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, οι οποίες δυσλειτουργούν μετά από 1000 κύκλους κάμψης, οι μπαταρίες της  Imprint Energy παραμένουν σταθερές.

econews

Σχόλια