Το "πυκνότερο" υβριδικό φωτοβολταϊκό-αιολικό σύστημα παγκοσμίως σε λειτουργία

0
4

Το μεγαλύτερο υβριδικό σύστημα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά ξεκίνησε τη λειτουργία του στην πρωτεύουσα της Τζαμάικα, Κίνγκστον.

Η συστοιχία της WindStream Technologies τοποθετήθηκε στην οροφή του κτηρίου ενός διακεκριμένου τοπικού δικηγορικού γραφείου, του Myers, Fletcher & Gordon.

Το σύστημα αναμένεται να παράξει περίπου 106.000 Κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως με περίοδο απόσβεσης της επένδυσης τα τέσσερα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των 25 ετών που είναι η ωφέλιμη ζωή του συστήματος η εταιρεία θα εξοικονομήσει περίπου δύο εκατομμύρια δολάρια σε ενεργειακά κόστη.

Το σύστημα αποτελείται από 50 “ηλιακούς μύλους” (SolarMills) με 25kW αιολικής ισχύος και 55kW φωτοβολταϊκής ισχύος.

Το σύστημα θα “θερίζει” ανέμους που φτάνουν σε ταχύτητα τα 96,5 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Το σύστημα SolarMills δεν παράγει μόνο καθαρή ενέργεια, αλλά προστατεύει και από διακοπές της ηλεκτροδότησης όταν επικρατούν ακραίες συνθήκες.

—Η τεχνολογία

Το σύστημα SolarMills αποτελείται από ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα (Vertical Axis Wind Turbines-VAWT), φωτοβολταϊκά πάνελ και ένα έξυπνο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης.

Η παραγόμενη ενέργεια μπορεί και να χρησιμοποιηθεί εκτός δικτύου σε αυτόνομη βάση, με ένα σύστημα αποθήκευσης.

Κάθε μύλος καταλαμβάνει επιφάνεια όσο ένα φωτοβολταϊκό πάνελ και παράγει -ως προς την επιφάνεια αυτή- την “πυκνότερη” ενέργεια παγκοσμίως στον κλάδο των ΑΠΕ.

Το σύστημα κατασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο η κατασκευάστρια εταιρεία WindStream Technologies διαθέτει γραφείο στο Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας και συνεργάζεται με διανομείς στην Τουρκία, την Γκάνα, τη Λιβερία, τη Νέα Ζηλανδία και την Τανζανία.

Η υβριδική εγκατάσταση εντάσσεται στα συστήματα συνολικής ισχύος 5,7 Μεγαβάτ που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στο νησιωτικό κράτος τους επόμενους 18 μήνες από την εταιρεία κοινής ωφέλειας Jamaica Public Service (JPS).

Η JPS στοχεύει στην εξασφάλιση μεγαλύτερης πρόσβασης στις ΑΠΕ για την Τζαμάικα, όπου το κόστος της ενέργειας είναι τρεις φορές υψηλότερο από το μέσο όρο των Ηνωμένων  Πολιτειών.

econews

Σχόλια