Τα χημικά της Συρίας στην Ευρώπη – Στη "μάχη" και η Πελοπόννησος

1
6

Αντικείμενο συζήτησης για πρώτη φορά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσε το ζήτημα της καταστροφής των χημικών της Συρίας που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Συγκεκριμένα, το θέμα συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με παρεμβάσεις των ελλήνων Ευρωβουλευτών Νότη Μαριά (ΑΝΕΛ), Γιώργου Γραμματικάκη (Ποτάμι), Σοφίας Σακοράφα (ΣΥΡΙΖΑ) και Κώστα Παπαδάκης (ΚΚΕ).

Οι έλληνες εκπρόσωποι στο Ευρωκοινοβούλιο υπογράμμισαν τις ολέθριες συνέπειες της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου στα ύδατα της Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι το θέμα έφερε προς συζήτηση ο Έλληνας ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, αντιπρόεδρος της Ομάδας των Συντηρητικών.

Ο κ. Μαριάς κατήγγειλε ότι το πλοίο «Cape Ray» του αμερικανικού ναυτικού επί του οποίου γίνεται εν πλω η καταστροφή των χημικών είναι ακατάλληλο λόγω παλαιότητας. Έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο εγχείρημα αφού στα τοξικά αυτά απόβλητα, εμπεριέχεται  μεταξύ άλλων το άκρως επικίνδυνο τοξικό σαρίν. Επιπλέον, ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι πρέπει τα χημικά της Συρίας να καταστραφούν εκτός Μεσογείου σε απομακρυσμένο και ακατοίκητο μέρος του πλανήτη.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γραμματικάκης, με την ιδιότητά του και ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος αλλά και ως καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης,  επεσήμανε ότι είναι σε θέση να εκτιμήσει  περισσότερο  τους κινδύνους της χημικής υδρόλυσης,  που έχει επιλεγεί ως μέθοδος καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας.

«Σε μια κλειστή θάλασσα όπως  η Μεσόγειος, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αμετάκλητη περιβαλλοντική και κοινωνική  καταστροφή. Επεσήμανε ότι οι διαδικασίες υδρόλυσης  που έχουν ήδη αρχίσει, γίνονται σε κάποιο ασαφές σημείο της θάλασσας, εγγύς της Κρήτης  και με την  απουσία επίσημης ενημέρωσης ή την παρακολούθηση τους από έγκριτους επιστήμονες» τόνισε σχετικά.

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού ζήτησε αλλαγή πορείας ή λήψη ύψιστων μέτρων προστασίας και ελέγχου ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος από την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας. «Είναι ανάγκη να τονισθεί ότι  η απόφαση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας,  που έγινε ύστερα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, επιδοκιμάσθηκε   απ’ όλη την ανθρωπότητα και  ιδιαίτερα  τις όμορες χώρες ως ένα βήμα ειρήνης και οικολογικής ευαισθησίας. Θα είναι λοιπόν τραγικό αν καταλήξει στο αντίθετο αποτέλεσμα» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ιταλικής προεδρίας, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σάντρο Γκότζι, είπε στους ευρωβουλευτές σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων και ο ΟΗΕ, η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας διεξήχθη «σε πλήρη συμμόρφωση με τους εθνικούς νόμους και διεθνείς κανονισμούς. Είναι μια διαδικασία που έχει επίσης χρησιμοποιηθεί με επιτυχία νωρίτερα στην περίπτωση της Λιβύης».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των εργασιών και για να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος. Ο ιταλός αξιωματούχος επικεντρώθηκε στην έκταση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Συρία, τονίζοντας τους στόχους της διαδικασίας καταστροφής των χημικών όπλων που συνεισφέρει στην επίτευξη ειρήνευσης στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι περίπου 200 τόνοι τοξικών χημικών ουσιών μεταφέρεθηκαν στο λιμάνι Μάρτσγουντ του Χάμπσαϊρ της Βρετανία. Από εκεί θα καταλήξουν σιδηροδρομικώς στο Έλσμηρ Πορτ του Τσέσαϊρ για να αποτεφρωθούν από την εταιρεία Veolia Environmental Services.

Τα λιγότερο τοξικά χημικά όπλα θα μεταφερθούν προς καταστροφή στις ΗΠΑ και τη Φινλανδία τους επόμενους μήνες.

—Παρέμβαση και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Την απόλυτη αντίθεσή της στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου εξέφρασε και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, θέτοντας σειρά κρίσιμων πολιτικών, περιβαλλοντικών και νομικών ζητημάτων.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι, «εξαρχής παρακολουθούμε το θέμα πολύ προσεκτικά και βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στις θάλασσές μας».

Στην απόφαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου, τονίζεται ιδιαίτερα ότι «η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, νότια της Πελοποννήσου και βορειοδυτικά της Κρήτης, αντενδείκνυται απόλυτα για τη σχεδιαζόμενη διαδικασία υδρόλυσης των χημικών και ενέχει σημαντικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους για ένα σπουδαίο οικοσύστημα. Είναι σοβαρός πλέον ο κίνδυνος, ότι τα αποτελέσματα της υδρόλυσης, τα κατάλοιπα ή ιζήματά της θα καταλήξουν στο θαλάσσιο περιβάλλον έστω και αν η διαβεβαίωση είναι ότι θα μεταφερθούν κάπου για ασφαλή διάθεση».

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι «η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας σε διεθνή ύδατα της ανατολικής Μεσογείου και ιδίως στην ελληνική ΑΟΖ, σε θαλάσσιο χώρο δηλαδή της ΕΕ, θέτει σειρά κρίσιμων πολιτικών, περιβαλλοντικών και νομικών ζητημάτων. Άποψή μας είναι ότι η διαχείριση των χημικών και εν γένει όπλων πρέπει να γίνεται στον τόπο που εντοπίζονται ή επικουρικά στον τόπο της παραγωγής τους». Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση του ΠΕΣΥ, επιβάλλεται η διαχείρισή τους, είτε στη Συρία είτε στη χώρα από την οποία παράνομα έχουν εξαχθεί.

Επιπλέον, γίνεται επίσης αναφορά στη Σύμβαση της Βαρκελώνης, για την προστασία της Μεσογείου, η οποία παραβιάζεται, καθώς και ότι μπορεί η διαχείρισή τους να γίνεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν συνεπάγεται ωστόσο ότι θα πρέπει να παρακαμφθούν οι κανόνες του διεθνούς και ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού δικαίου.

Η απόφαση καταλήγει πως «η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντός μας, αποτελεί αναμφίβολα προτεραιότητά μας και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε πράξεις ή παραλείψεις που μπορούν να το θέσουν σε αμφισβήτηση».

Photo: Το δανέζικο πλοίο Ark Futura που μετέφερε τα χημικά όπλα στη Βρετανία.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. einai ena perivalontiko egklima
    ta ximika mporun na katstafoyn me 100 diaforetikoys tropous alla aytoi theloyn na kastrepsun son kai kala tin mesogio

Comments are closed.