Ένα σκουλήκι που δεν μεθάει με τίποτα γίνεται όπλο κατά του αλκοολισμού

0
7

Δεν πρόκειται για το θρυλικό σκουλήκι που κολυμπάει μέσα σε μπουκάλια τεκίλας, αλλά για γενετικά τροποποιημένα σκουλήκια που δημιούργησαν αμερικανοί νευροεπιστήμονες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας-Όστιν, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητήΓιον Πιρς-Σιμομούρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Journal of Neuroscience», πραγματοποίησαν δοκιμές σε ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο απλό πειραματόζωο, το σκουλήκι C.elegans.

Η μετάλλαξη, με την εισαγωγή του κατάλληλου μορίου, αφορά ένα νευρωνικό ‘κανάλι” (το λεγόμενο ΒΚ) και επιφέρει αλλαγές μόνο στον τρόπο που το ζώο αντιδρά στο αλκοόλ,χωρίς να επηρεάζει άλλες λειτουργίες του οργανισμού.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα σκουλήκια, όταν καταναλώσουν αλκοόλ, προχωρούν πολύ πιο αργά και χωρίς ελικοειδείς κινήσεις, ενώ επίσης σταματούν να γεννούν αυγά.

Μετά όμως την μετάλλαξη, δεν έχουν τέτοιες αντιδράσεις.

Αντίθετα με άλλες ουσίες όπως η κοκαΐνη, που έχουν έναν συγκεκριμένο ‘στόχο” στο νευρικό σύστημα, το αλκοόλ δρα με πιο πολύπλοκο τρόπο, επιδρώντας σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν κάνοντας μια παρόμοια μετάλλαξη σε πιο πολύπλοκα πειραματόζωα, τα ποντίκια, ο οργανισμός των οποίων μοιάζει περισσότερο με τον ανθρώπινο. Τα μελλοντικά πειράματα θα δείξουν αν η εν λόγω μετάλλαξη μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη και στους ανθρώπους.

Στόχος των επιστημόνων είναι η ανάπτυξη φαρμάκων καταπολέμησης του αλκοολισμού.

 

Σχόλια