Ηλιακό Δέκαθλο 2014: μεγάλος νικητής η ομάδα RhOME for denCity [pics]

0
9

Το μεγάλο βραβείο στον διαγωνισμό Ηλιακό Δέκαθλο Ευρώπης 2014 κατέκτησε το προηγούμενο Σάββατο (12 Ιουλίου) η ιταλική ομάδα RhOME for denCity.

Οι Ιταλοί παρουσίασαν μια κατοικία προορισμένη για τον τελευταίο όροφο ενός τετραώροφου συγκροτήματος αστικής ανασυγκρότησης στην περιοχή Tor Fiscale της Ρώμης.

Το διαμέρισμα των 81 τετρ. μέτρων βασίζεται στην παραδοσιακή ιταλική αρχιτεκτονική της περιστύλου στοάς (loggia) η οποία συνδυάζεται με στοιχεία του παθητικού ηλιακού σχεδιασμού επιτρέποντας τη διαμόρφωση μιας ευέλικτης επιφάνειας που μπορεί να μεγεθυνθεί και να προσαρμοστεί στις ανάγκες των κατοίκων.

Η ομάδα RhOME for denCity αποτελείται από καθηγητές και ερευνητές των τμημάτων Αρχιτεκτονικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Ρώμης (Università degli Studi Roma Tre) και ενός τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Μιλάνο.

Στόχος του ήταν να αναβαθμίσουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων που αυτή τη στιγμή η αγορά ακινήτων της ιταλικής πρωτεύουσας έχει παραβλέψει: εργένηδες, περιστασιακά εργαζόμενοι, νέα ζευγάρια, αλλά και ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Πρόκειται για κοινωνικές ομάδες που αλλάζουν συχνά κατοικία (ή πρόκειται να την εγκαταλείψουν σύντομα) και έχουν ανάγκη για ευέλικτες λύσεις στέγης μαζί με ένα επίπεδο ασφάλειας.

—Η ζέστη

Η Ρώμη, όπως και η Αθήνα, είναι μια πόλη που το καλοκαίρι καλείται να ανταπεξέλθει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Για να αντισταθμίσουν τη ζέστη του καλοκαιριού, οι σχεδιαστές ενσωμάτωσαν μια σειρά από παθητικές στρατηγικές εκμεταλλευόμενοι την περίστυλο στοά, μια ανοιχτή, σκιερή στοά γύρω από το εξωτερικό περίβλημα του κτηρίου.

Αυτό σε συνδυασμό με το ευέλικτο πάτωμα εξασφαλίζει τον εξαερισμό του κτηρίου και τη διατήρησή του σε ανεκτές θερμοκρασίες με φυσικό τρόπο το καλοκαίρι.

Η δομή ξετυλίγεται γύρω από έναν κεντρικό πυρήνα που περικλείεται από την κουζίνα, το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο.

Το πρωτότυπο που παρουσιάστηκε στις Βερσαλίες του Παρισιού στο πλαίσιο του Ηλιακού Δεκάθλου είναι ανοιχτό στην νοτιοδυτική και τη βορειονατολική πλευρά του που προστατεύονται από στοές.

Πρόθεση των αρχιτεκτόνων είναι η εξασφάλιση της ευελιξίας του κτηρίου ανάλογα με τις ανάγκες, αφού οι στοές μπορούν να γίνουν δωμάτια και το αντίστροφο.

Παράλληλα, στην πρόσοψη έχουν  προσαρμοστεί φωτοβολταϊκά που λειτουργούν και ως πίνακες σκίασης.

Το τετραώροφο κτήριο εκμεταλλεύεται τη θερμική μάζα της τσιμεντένιας βάσης που υποστηρίζει ένα ελαφρύ ξύλινο εξωτερικό πλαίσιο.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη, το φετινό European Solar Decathlon δεν ενθάρρυνε τόσο τη χρήση των φωτοβολταϊκών όσο τη υιοθέτηση πιο ολιστικών προσεγγίσεων που περιλαμβάνουν τη χρήση του νερού, τη διαχείριση των απορριμμάτων, το παθητικό ηλιακό σχέδιο, την κινητικότητα των κατοίκων και τις αστικές διασυνδέσεις.

Το RhOME, “ένα σπίτι για τη Ρώμη” αποτελεί μια οικονομική και  βιώσιμη λύση αναμόρφωσης του αστικού τοπίου βασισμένη στην ιταλική παράδοση.

econews

Σχόλια