Ο πρώτος δορυφόρος των Λ στο διάστημα, μελετάει το γραφένιο

0
39

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση του δορυφόρου Λ-sat, πίσω από την κατασκευή του οποίου βρίσκονται έλληνες επιστήμονες.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής (19:52 ώρα Ελλάδας) στις εγκαταστάσεις της NASA στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ από τον πύραυλο Antares.

Μαζί με τον Λ-Sat ταξιδεύει στο διάστημα το σκάφος Cygnus με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) όπου θα μεταφέρει επιστημονικό και υποστηρικτικό υλικό.

Το Cygnus αναμένεται να φθάσει στον ISS στις 16 Ιουλίου.Τον Λ-sat σχεδίασε και κατασκεύασε η ελληνική επιστημονική ομάδα Lambda Team, με έδρα τη Silicon Valley των ΗΠΑ.

Στη ομάδα Λ συμμετέχουνν έλληνες επιστήμονες και φοιτητές. Ο δορυφόρος Λ-sat είναι ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από έλληνες επιστήμονες.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Δρ Περικλής Παπαδόπουλος.

Στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι μέσω του δορυφόρου να μελετήσει την επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας στο υλικό γραφένιο, όταν αυτό βρίσκεται σε συνθήκες χαμηλής γήινης τροχιάς.

Συγκεκριμένα, θα μελετηθούν μεταξύ άλλων η επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας στους δεσμούς άνθρακα που συνιστούν το γραφένιο, οι επιπτώσεις στις ηλεκτρικές του ιδιότητες και την κινητικότητά του, αλλά και στην απόδοσή του.

Δείτε το video της εκτόξευσης.

econews

Σχόλια