Το Costa Concordia ανελκύεται από το βυθό της Τοσκάνης και πάει για ανακύκλωση

0
30

Ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανέλκυσης του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia από τον βυθό, σηματοδοτώντας μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του είδους στην ιστορία της ναυτιλίας, αλλά και της βιομηχανίας ανακύκλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιανουαρίου 2012, το κρουαζιερόπλοιο είχε χτυπήσει σε ύφαλο έξω από το λιμάνι του νησιού Τζίλιο της Τοσκάνης παρασέρνοντας στο θάνατο 32 επιβάτες και εργαζόμενους.

Μετά την ανέλκυση, το κρουαζιερόπλοιο θα ρυμουλκυθεί στο λιμάνι της Γένοβας, όπου θα αποσυναρμολογηθεί στο ναυπηγείο Σαν Τζόρτζιο ντελ Πόρτο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανόρθωσης του κρουαζιερόπλοιου, που ωστόσο παρέμεινε μερικώς βυθισμένο και τοποθετήθηκε πάνω σε έξι σιδερένιες πλατφόρμες.

Για την αποσυναρμολόγηση και ανακύκλωση των υλικών του κρουαζιερόπλοιου είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλες εταιρείες.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του οργανισμού πολιτικής προστασίας και επιβλέπων της επιχείρησης, η πρώτη φάση θα είναι η πιο επικίνδυνη γιατί το Costa Concordia πρέπει να αποσπαστεί από τις πλατφόρμες. Στη συνέχεια θα γίνει προσπάθεια να εντοπιστεί η σορός ενός ινδού σερβιτόρου, που ακόμη δεν έχει ανασυρθεί από το κρουαζιερόπλοιο.

Να δούμε πότε θα γίνει αντίστοιχη επιχείρηση στη Σαντορίνη για την ανέλκυση του Sea Diamond.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο,το πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά με απόφασή του υποχρέωσε την πλοικτήτρια εταιρεία να ανελκύσει το ναυάγιο από την Καλντέρα.

econews

Σχόλια