Έξι φουτουριστικές και αυτόνομες κατοικίες εκτός κεντρικών δικτύων ενέργειας [pics]

0
94

Η αυτονόμηση από τα κεντρικά δίκτυα ενέργειας και η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ο ήλιος και ο άνεμος, για την ηλεκτροδότηση μιας κατοικίας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας σύγχρονος τρόπος αντίστασης στο σύστημα και τα οικονομικά συμφέροντα.

Ορισμένοι αρχιτέκτονες πάνε την ιδέα ένα βήμα παρακάτω και μας δείχνουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς εκπτώσεις στην άνεση ή την αισθητική.

Η κατοικία εκτός δικτύου δεν σημαίνει ζωή σε αντίσκηνο ή σε καμιά “ποντικότρυπα”. Σε όλο τον κόσμο ζουν εκτός δικτύου περίπου 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Είτε στοχεύετε στη μείωση του περιβαλλοντικού σας αποτυπώματος (το οποίο παρεμπιπτόντως μπορείτε να υπολογίσετε εδώ) είτε θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα ή να προετοιμαστείτε για την κατάρρευση της πετρελαϊκής οικονομίας ρίξτε μια ματιά στις έξι αυτόνομες κατοικίες που ακολουθούν και αν δεν πάρετε ιδέες τουλάχιστον ονειρευτείτε.

Refuge du Goûter από Group-H

Το Refuge du Goûter είναι ένα εκπληκτικό αλπικό καταφύγιο που βρίσκεται 3.800 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τροφοδοτείται από τον ήλιο και τον άνεμο και είναι το κτήριο που κατέχει το ρεκόρ του μεγαλύτερου υψομέτρου σε όλη τη Γαλλία.

Αλπική κάψουλα (Alpine Capsule) από τον Ross Lovegrove

Η φουτουριστική Αλπική Κάψουλα του Lovegrove έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την απόλυτη ένταξη στο περιβάλλον. Τροφοδοτείται με φωτοβολταϊκά πάνελ και μια ανεμογεννήτρια κάθετου άξονα (VAWT) και ενσωματώνει ένα ανακλαστικό γυάλινο περίβλημα που επιτρέπει στους κατοίκους της να απολαμβάνουν από κάθε σημείο την πανοραμική θέα του αλπικού τοπίου.

Chamfer House από S-Archetype

Το στυλάτο Chamfer House από τους αρχιτέκτονες S-Archetype κατασκευάστηκε για να μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα σε κάθε σημείο του κόσμου. Έχει κυβικό σχήμα, είναι φτιαγμένο από οικολογικά υλικά και επιτρέπει στο φυσικό φως να εισέλθει άπλετο στον εσωτερικό χώρο.

Stamp House από Charles Wright Architects

Το σπίτι αυτό κυριολεκτικά γλύφει το νερό στην ακτή του Κουήνσλαντ της Αυστραλίας. Το σχήμα του παραπέμπει σε εξάπλευρο αστέρι, είναι κατασκευασμένο από προκατασκευασμένο σκυρόδεμα και μπορεί να σταθεί όρθιο στους ταχύτερους κυκλώνες.

MercuryHouseOne από τους Architecture and Vision

Μικρό, όμορφο και ηλιακό, το MercuryHouseOne είναι ένα ευέλικτο και φορητό σαλόνι που μπορεί να εγκατασταθεί οπουδήποτε. Στο εσωτερικό του ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογίες φωτισμού, ήχου και εικόνας.

Πλωτό ξενοδοχείο από Sigge Architects

Σχεδιάστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 που πιθανότατα θα διοργανωθεί στο Κατάρ. Ενεργειακά αυτόνομο, στυλάτο και καμπυλωτό σχεδιάστηκε ως εναλλακτικό κατάλυμα για τους ποδοσφαιρόφιλους που θα επισκεφθούν το αραβικό κρατίδιο για να παρακολουθήσουν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

econews

Σχόλια