"Φάντασμα" το Cape Ray – Τον υπεύθυνο πιθανής περιβαλλοντικής ζημιάς ψάχνει το CISD

0
11

Το αμερικανικό πλοίο Cape Ray πάνω στο οποίο λαμβάνει αυτή τη στιγμή χώρα η καταστροφή τοξικών ουσιών που προέρχονται από το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας έχει απενεργοποιήσει όλα τα μέσα εντοπισμού και επικοινωνίας, όπως υποστηρίζει δημοσίευμα στο «Κουτί της Πανδώρας».

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πλοία που το συνοδεύουν μαρτυρούν το στίγμα του το οποίο εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.

Συγκεκριμένα όπως γράφει το Κουτί της Πανδώρας το πλοίο SN FEDERICA, που ακολουθεί το CAPE RAY, βρίσκεται σταθμευμένο περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Κισσάμου, ενώ η ταχύτητά του είναι σταθερά 0,6 με 1 κόμβο. Επιπλέον το SN FEDERICA δεν έχει δηλώσει καν λιμάνι προορισμού, ενώ βρίσκεται στο σημείο από τις 5 Ιουλίου.

Η τελευταία γνωστή τοποθεσία του CAPE RAY ήταν πριν από οκτώ ημέρες, στις 3 Ιουλίου, ενώ πραγματοποιούσε τον περίπλου της Αφρικής, με προορισμό τη Μεσόγειο, μέσω Γιβραλτάρ.

Εκτός του SN FEDERICA, επισημαίνει το δημοσίευμα, στην περιοχή έπλευσε το TRITON LEADER, το οποίο πραγματοποίησε πολύωρη στάση, όπως φαίνεται από την πορεία του, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από το SN FEDERICA. Αυτή τη στιγμή, το TRITON LEADER έχει φτάσει στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα όπως μετέδωσε το γερμανικό ARD, η Γερμανία απέσυρε τα πλοία της από την περιοχή, καθιστώντας την υδρόλυση καθαρά αμερικανική υπόθεση. Η φρεγάτα AUGSBURG απέπλευσε χθες και βρίσκεται αυτή τη στιγμή κοντά στο Γιβραλτάρ, έπειτα από μια στάση πιθανόν για ανεφοδιασμό στην Κατάνια της Σικελίας, ενώ το RHOEN βρισκόταν μέχρι χθες στην περιοχή. Σήμερα φαίνεται πως ακολουθεί την ίδια διαδρομή με το AUGSBURG.

Ακόμη, στην περιοχή πλέουν δύο αγνώστου ταυτότητας πλοία, ένα μάλλον καταδρομικό, με σημαία Αντίγουας Μπαρμπούντας, το οποίο έπλεε με 85 κόμβους περιμετρικά της Κρήτης, και ακόμη ένα γερμανικό (μαρκαρισμένο με συνεχή κόκκινη γραμμή, δίπλα στο RHOEN).

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της έρευνας, και τα δύο αυτά πλοία έπαψαν να δίνουν στίγμα.

—Δορυφορική παρακολούθηση κάνει το CISD

Ενώ, οι αμερικανοί επιχειρούν να διατηρήσουν την επιχείρηση της υδρόλυσης στο «σκοτάδι», το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) σκοπεύει -κατόπιν σχετικής εισήγησης του προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και σε συνεργασία με διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς επιστήμονες- να προβεί στη συστηματική δορυφορική παρακολούθηση (monitoring) της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής με κέντρο την Ζώνη Ενεργειών του MV Cape Ray, με σκοπό την αναγνώριση/αξιολόγηση κηλίδων χημικής ρύπανσης και εν συνεχεία ενημέρωσης των αρμόδιων Ελληνικών και Διεθνών Υπηρεσιών και -βεβαίως- πρώτιστα της Κοινωνίας των Πολιτών.

Μάλιστα το CISD θέτει το επιστημονικό του δίκτυο στη διάθεση της Ελληνικής Πολιτείας σε περίπτωση που η τελευταία επιθυμεί συνεργασία για την διοργάνωση συνδυασμένων δράσεων παρακολούθησης πιθανής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το CISD στις 7 Ιουλίου απέστειλε ανοιχτή επιστολή με αποδέκτες τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPWC) κ. Αχμέτ Ουζουμτσού και τον αμερικανικό υπουργό Άμυνας Τσαρλς Τίμοθυ Χέιγκελ με την οποία ζητά επίσημες διασφαλίσεις για την περίπτωση που συμβεί περιβαλλοντικό δυστύχημα στη Μεσόγειο.

Το CISD εστιάζει στο αναπάντητο ζήτημα της περιβαλλοντικής ευθύνης όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Όπως αναφέρει το CISD από τη δήλωση του OPCW «περί αποκλειστικής ευθύνης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, του οποίου Πολιτική Αρχή είναι το USA Department of Defense, διαπιστώσαμε ότι με την πρόσφατη Οδηγία (INSTRUCTION No 4715.08, November 1, 2013) του τελευταίο» προκύπτει ότι το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αποποιείται κάθε ευθύνη σε περιίπτωση πρόκλησης περιβαλλοντικού ατυχήματος κατά τη διαδικασία της υδρόλυσης των Χημικών Όπλων της Συρίας.

Το CISD απευθύνει στον κ. Βενιζέλο τα κάτωθι ερωτήματα με σκοπό να διευκρινιστεί ποιος εμπλεκόμενος φέρει την Ευθύνη Περιβαλλοντικής Ζημιάς:

*Έχουν ληφθεί υπ’ όψη οι Διεθνείς Συμβάσεις, η Διεθνής Νομοθεσία και τα «Εργαλεία» που σχετίζονται με την Ευθύνη και την Επανόρθωση (Liability and Redress) στο πλαίσιο της Συνθήκης για την Βιοποικιλότητα και το Πρωτόκολλο για την Βιοασφάλεια από όλους τους εμπλεκόμενους;

*Υπάρχει η σχετική αναφορά στις μη δημοσιοποιημένες συμφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων;

*Έχετε λάβει γνώση των λεπτομερειών των Συμφωνιών αυτών και μάλιστα κατά την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ;

*Η διαδικασία καταστροφής των Χημικών Όπλων της Συρίας αποτελεί Πράξη Πολεμικής Εμπλοκής ή είναι έργο σε Ειρηνικό Περιβάλλον;

*Αν ισχύει το πρώτο, έχει χαρακτηρισθεί η περιοχή στην οποία θα κινείται το MV Cape Ray ως Πολεμική Ζώνη καλυπτόμενη από τις σχετικές Συμβάσεις;

*Αν ισχύει αυτό έχετε ενημερωθεί και αντιδράσει διπλωματικά στην κήρυξη Πολεμικής Ζώνης στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας;

*Οι εργασίες που αναπτύσσονται στο MV Cape Ray (T-AKR-9679) αποτελούν εφαρμογή κάποιου “applicable international agreement” ή είναι απλή «Ανάθεση Έργου» σε Κράτος Μέλος του OHE και του OPCW που διαθέτει την απαιτούμενη τεχνολογία;

«Εκτός αν δεν υπάρχει υπεύθυνος, πράγμα που αντίκειται σε οποιαδήποτε λογική, Νομοθεσία, Διεθνή Σύμβαση ή Συνθήκη» υπογραμμίζει το CISD..

«Εν όψει των πιεστικών εξελίξεων, περιμένουμε την ανταπόκρισή σας μέχρι την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014″ καταλήγει η επιστολή του CISD προς τον ΥΠΕΞ.

econews

Σχόλια