Το Green Project σε «πράσινο» φωτογραφικό οδοιπορικό στη Νότιο Αμερική

0
45

Την εκκίνηση του τέταρτου οδοιπορικού “Green Project στη Νότια Αμερική: Μπογκοτά – Γη του Πυρός, από τη γεωποικιλότητα στη βιοποικιλότητα” παρουσιάζουν το Green Project και το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» την Τρίτη 15 Ιουλίου στο κτήριο του ιδρύματος (Πειραιώς 206, στις 12 το μεσημέρι).

Το οδοιπορικό τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και σε αυτό το πλαίσιο την εκδήλωση θα χαιρετήσει η Πρόεδρος της επιτροπής, κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, θα γίνουν τα εγκαίνια της κινητής έκθεσης περιβαλλοντικής φωτογραφίας «2nd Green Project Moving Photo Exhibition: Greek New Talent» σε επιμέλεια της κας Νίνας Κασσιανού.

Η έκθεση θα ταξιδέψει μαζί με το Green Project στη Νότια Αμερική και θα παρουσιαστεί στις πρωτεύουσες των χωρών της διαδρομής, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Εθνικές Επιτροπές για την UNESCO. Οι φωτογραφίες αφορούν το περιβάλλον στην ευρεία του έννοια (αστικό και φυσικό) και διακρίνονται για τη φρέσκια, διαφορετική ματιά πρωτοεμφανιζόμενων ταλαντούχων Ελλήνων φωτογράφων, που πιστεύουν στη δύναμη της φωτογραφίας να αλλάξει τον κόσμο μας.

Οι φωτογράφοι που συμμετέχουν είναι οι εξής: Γιάννης Βουλγαράκης, Όλγα Γκορτσά, Ξανθούλα Διάδου, Αντώνης Θεοδωρίδης, Θάνος Κοστίκος, Γιώργος Κουρτίδης, Σοφία Παπαστράτη, Δημήτρης Ραπακούσης, Κοσμάς Παυλίδης, Γιάννης Στεφανίδης,, Μαρίνος Τσαγκαράκης, Αλέξανδρος Τσαούσης, Ιωάννα Χρονοπούλου.

Στα 14.536 χλμ, στις 52 ημέρες και στις επτά χώρες του οδοιπορικού (Κολομβία, Ισημερινός, Περού, Βολιβία, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Αργεντινή) 16 μέλη της Green Project θα αποτυπώσουν φωτογραφικά και κινηματογραφικά 36 πράσινα σημεία ενδιαφέροντος σε σχέση με τη γεωποικιλότητα, τη βιοποικιλότητα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το πρωτότυπο υλικό που θα παραχθεί, θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία έντυπης έκδοσης και ντοκιμαντέρ.

Η έκθεση θα προβάλλεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από 15 Ιουλίου μέχρι 7 Σεπτεμβρίου 2014, σε όλη τη διάρκεια της πραγματοποίησης του οδοιπορικού στη Νότια Αμερική.

—Τι είναι το Green Project

Η μη-κερδοσκοπική οργάνωση Green Project (GP) ιδρύθηκε το 2008 από την εθελοντική πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, εμπνευσμένων από το πρόγραμμα της UNESCO World Solar Programme 1996-2005. Επιδιώκει να αφυπνίσει την κοινωνική συνείδηση μέσω της περιβαλλοντικής φωτογραφίας με άποψη, που μπορεί να τραβήξει καθένας από μας. Διοργανώνει πράσινα φωτογραφικά οδοιπορικά ανά τον κόσμο, χρησιμοποιώντας οχήματα χαμηλών εκπομπών CO2.

Καταγράφει πράσινα σημεία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, καλές πρακτικές χρήσης σύγχρονων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αξιοποίησης της τοπικής παραδοσιακής ενεργειακής γνώσης (UNESCO World Heritage List). Δημοσιεύει το πρωτότυπο υλικο που παράγει σε εκθέσεις τέχνης, επιστημονικές διαλέξεις, κινηματογραφικές προβολές, έντυπες εκδόσεις, internet και social media. Η GP προσπαθεί για την παροχή ενεργειακής εκπαίδευσης, την ανάπτυξη του ενεργειακού τουρισμού, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την προαγωγή της διαπολιτισμικής επικοινωνίας μεταξύ των λαών που επισκέπτεται, αναδεικνύοντας ισχυρούς ενεργειακούς δεσμούς και κοινές περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Τα πράσινα φωτογραφικά οδοιπορικά της GP έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας,, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αθηναίων, της Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ΣΕΤΕ και του Site Greece.

Υποστηρίζεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, το Υπουργείο Εξωτερικών, την UNEP, και την Actionaid.

Η GP έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ τέχνης και επιστημονικά συνέδρια στο Πεκίνο (AnniArt Gallery, 798 Art Zone), στη Σαγκάη (International Photographic Festival Centre), στο Λονδίνο (Royal Garden Hotel), στο Παρίσι (Centre de l’ Image Environnementale), στην Αθήνα (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), στη Θεσσαλονίκη (Μουσείο Φωτογραφίας) και στην Κρήτη (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου). Η φωτογραφική της παραγωγή έχει βραβευθεί με το “Πρώτο Βραβείο” στο “International Photo Competition 2014” του “Energy Community” της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη, το Official Selection” του “International Photographic Festival 2012” στη Σαγκάη, το “Μεγάλο Βραβείο Διεθνούς Συμμετοχής” του “Festival de l’ Image Environnementale 2010” στο Παρίσι, και το “Τρίτο Βραβείο” για τον Clean Development Mechanism” της “United Nations Framework Convention on Climate Change 2010” στο Κανκούν.

Μέχρι σήμερα, 31 ενεργοί πολίτες έχουν ταξιδέψει συνολικά 45.380 χλμ. και 809 ναυτικά μίλια, σε 36 χώρες, με 6 αυτοκίνητα, αξιοποιώντας μεγάλα επικοινωνιακά γεγονότα για τους σκοπούς της οργάνωσης:

2008 Green Project στην Ασία. Αθήνα – Πεκίνο, από τους δρόμους του μεταξιού στους δρόμους της ενέργειας (ευρωπαϊκό έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου και διοργάνωσης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο) 10μελής αποστολή, 13.000 χλμ, 33 ημέρες, 8 χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν και Κίνα), 34 πράσινα σημεία ενδιαφέροντος, 25 συνεντεύξεις, 30.000 φωτογραφίες, 40 ώρες υλικό video, 8 διαλέξεις.

2010 Green Project στην Αφρική: Αθήνα – Κέϊπ Τάουν, από τους δρόμους του νερού στους δρόμους της ενέργειας (διεθνές έτος Βιοποικιλότητας και διοργάνωσης 19ου Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Νότια Αφρική) 21μελής ομάδα, 17.500 χλμ, 400 ναυτικά μίλια, 55 ημέρες, 12 χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Συρία, Αίγυπτο, Σουδάν, Αιθιοπία, Κένυα, Τανζανία, Μαλάουι, Ζάμπια, Μποτσουάνα και Νότια Αφρική) 65 πράσινα σημεία ενδιαφέροντος, 30 συνεντεύξεις, 60.000 φωτογραφίες, 50 ώρες FHD υλικό video, δωρεά 40 μικρών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συλλογή 20 δειγμάτων νερού, 12 διαλέξεις.

2012 Green Project στην Ευρώπη: Αθήνα – Βόρειο Ακρωτήριο, στους δρόμους των ενεργειακών διασυνδέσεων βορρά – νότου (έτος διοργάνωσης των 30ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο) 11μελής αποστολή, 14.880 χλμ, 409 ναυτικά μίλια, 38 ημέρες, 19 χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία, Νορβηγία, Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία και Ιταλία) 61 ‘πράσινα σημεία ενδιαφέροντος, 35 συνεντεύξεις, 40 ώρες υλικό video και 50.000 φωτογραφίες. 89 σημεία μέτρησης της ποιότητας του αέρα, 14 παρουσιάσεις κινητής έκθεσης περιβαλλοντικής φωτογραφίας 2012, 14 διαλέξεις.

Το 2014, από 19 Ιουλίου μέχρι 7 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το νέο Green Project στη Νότια Αμερική: Μπογκοτά – Γη του Πυρός, από τη βιοποικιλότητα στη γεωποικιλότητα (έτος διοργάνωσης 20ου Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία) 14.536 χλμ, 52 ημέρες, 7 χώρες (Κολομβία, Εκουαδόρ, Περού, Βολιβία, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Αργεντινή). Θα παρουσιαστεί η κινητή έκθεση περιβαλλοντικής φωτογραφίας 2014, και θα δοθούν διαλέξεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στις πρωτεύουσες των χωρών της διαδρομής σε συνεργασία με τις Εθνικές Επιτροπές της UNESCO. Θα γίνει καταγραφή περιβαλλοντικών δεδομένων. Θα αποτυπωθούν σε φωτογραφίες και video, 35 πράσινα σημεία ενδιαφέροντος, σε σχέση με τη βιοποικιλότητα, τη γεωποικιλότητα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και τα μνημεία της UNESCO World Heritage List. Το πρωτότυπο υλικό που θα παραχθεί θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία έντυπης έκδοσης και ντοκιμαντέρ.

Σχόλια