Ηλιακό Δέκαθλο 2014: στο παθητικό σπίτι Ressò το βραβείο αρχιτεκτονικής [pics]

0
7

Μεγάλος νικητής στην κατηγορία “Αρχιτεκτονική” του ευρωπαϊκού Ηλιακού Δεκάθλου (Solar Decathlon Europe 2014) αναδείχθηκε η ομάδα φοιτητών του Πολυτεχνείου της Καταλωνίας στη Βαρκελώνη (Universitat Politècnica de Catalunya, Barcelona Tech).

Κεντρικός άξονας στην προσπάθειά τους ήταν η περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα.

Το δημιούργημα των καταλανών φοιτητών μοιάζει με κουτί μέσα σε κουτί. Ο χρησιμοποιήσιμος χώρος έχει επιφάνεια 81 τετρ. μέτρα και ενδείκνυται για πολλαπλές χρήσεις: εντευκτήριο, τραπεζαρία, χώρος παιχνιδίου, αίθουσα χορού, ακόμα και γήπεδο μπάσκετ.

Από το ταβάνι κρέμονται σκοινιά που στηρίζουν κούνιες φτιαγμένες από παλιές σανίδες σκέητμπορντ, ενώ στην οροφή βρίσκεται εγκατεστημένη μια φωτοβολταϊκή συστοιχία.

Ο κύβος έχει συνολικό αποτύπωμα 111 τετρ. μέτρα. Στη βορειοδυτική πλευρά και τη βορειοανατολική πλευρά, μια περίμετρος σε σχήμα L φιλοξενεί χώρους όπως το μπάνιο και η κουζίνα.

Στη νότια πλευρά, ένας διπλός ημιδιάφανος τοίχος από πολυκαρβονικά υλικά λειτουργεί ταυτόχρονα ως συλλέκτης θερμότητας και ως φωταγωγός φυσικού φωτός.

—Ενέργεια, θέρμανση και κλιματισμός

Το κτήριο που έχει λάβει την ονομασία Ressò είναι πλήρως αυτάρκες χάρη σε μια σειρά από παθητικά συστήματα. Τα φωτοβολταϊκά στη στέγη είναι ένα μικρό μέρος των συστημάτων μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος που περιλαμβάνει.

Η παθητική συλλογή θερμότητας, μαζί με τον φυσικό κλιματισμό και εξαερισμό συμπληρώνονται από συστήματα συλλογής και αποθήκευσης ομβρίων υδάτων. Τα νερά της βροχής συλλέγονται για να χρησιμοποιηθούν στην καθαριότητα του χώρου, ενώ τα απόνερα συγκεντρώνονται εκ νέου και ανακυκλώνονται.

—Απλή τεχνολογία και επίπλωση

Η ομάδα των φοιτητών που κατασκεύασε το Ressò επισημαίνει ότι έχουν χρησιμοποιεί απλές τεχνικές αντί για εξελιγμένες τεχνολογίες, ενώ η κατασκευή του μπορεί να γίνει από μια ομάδα 45 ατόμων σε δέκα μόλις μέρες.

Η επίπλωση του κτηρίου έγινε με ανακυκλωμένα, επαναχρησιμοποιούμενα και άλλα, φαινομενικά άχρηστα, υλικά: τα καθίσματα φτιάχτηκαν από ελαστικά αυτοκινήτων ή χρησιμοποιήθηκαν μεταχειρισμένες πολυθρόνες και αιώρες που προμήθευσε η τοπική κοινότητα.

Ο “γυμνός” εσωτερικός χώρος σημαίνει ότι η δομή, αλλά και τα εσωτερικά δωμάτια διατηρούνται φθηνά και προσαρμόσιμα.

Το κτήριο προωθεί την έννοια του ενεργού χρήστη που μπορεί βλέπει την “ακτινογραφία” του κτηρίου όταν κάνει ακόμα και απλές λειτουργίες.

Όταν βάζεις τον φορτιστή του τηλεφώνου σου στην πρίζα μπορείς να δεις την πράσινη καλωδίωση που κατευθύνται στα φωτοβολταϊκά πάνελ και έτσι μπορείς να συνειδητοποιήσεις καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας του σπιτιού.

Στόχος των φοιτητών είναι να εγκαταστήσουν τέτοια κτήρια στα προάστια της Βαρκελώνης και να συμβάλουν στην απεξάρτηση των τοπικών κοινοτήτων από τη “μητρόπολη”.

econews

Σχόλια