Αναζητούν δεύτερο ναυάγιο στην περιοχή όπου βρέθηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

0
12

Νέα επιστημονική αποστολή θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή των Αντικυθήρων από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 15 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων και επιστημόνων.

Στόχος είναι να γίνουν υποβρύχιες ανασκαφές και να αποκαλυφθούν αντικείμενα που ταξίδευαν μαζί με το πλοίο όπου βρέθηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ενώ θεωρείται βέβαιη και η ύπαρξη και δεύτερου ναυαγίου στην ίδια περιοχή.

Όπως δήλωσε στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Αμερικανός Μπρένταν Φόλεϊ, επικεφαλής της επιχείρησης και επιστήμονας του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole της Μασσαχουσέττης, το δεύτερο ναυάγιο είναι αρκετά κοντά στο πρώτο. «Είναι 250 μέτρα μακρύτερα και είχε τον ίδιο τύπο κεραμικής. […] Προφανώς έκανε το ίδιο δρομολόγιο ή μπορεί να συνταξίδευε με το πλοίο του μηχανισμού» είπε.

Οι επιστήμονες -ανάμεσά τους έλληνες από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ελβετοί μηχανικοί και ωρολογοποιοί και αμερικανοί ειδικοί- επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ανασκαφή, καθώς εικάζεται ότι επειδή το πλοίο ήταν εμπορικό, μπορεί να υπάρχουν και άλλα αντικείμενα από το φορτίο του, όπως άλλα τμήματα του μηχανισμού ή άλλους μηχανισμούς.

Σύμμαχος θα είναι η σύγχρονη τεχνολογία, καθώς τόσο η πρώτη έρευνα που είχαν κάνει σφουγγαράδες από τη Σύμη (με τη βοήθεια του Βασιλικού Ναυτικού), όσο και εκείνη που έκανε ο Ζακ Κουστό το 1976 υπό την εποπτεία του ελληνικού κράτους, επικεντρώθηκαν σε επιφανειακά ευρήματα.

Οι αρχαιολόγοι και οι ειδικοί θα έχουν την ευκαιρία να φορέσουν μια ειδική στολή που ονομάζεται Exosuit και θα τους δώσει τη δυνατότητα να κατέβουν μέχρι τα 300 μέτρα βάθος.

Το όλο εγχείρημα που χρηματοδοτείται από Έλληνες, Ελβετούς και Αμερικανούς αναμένεται να κοστίσει 2 με 3 εκατομμύρια δολάρια.

Σχόλια