CERN: 11 μαθητές της Βαρβακείου βραβεύονται από το Aegean College και τον Δ.Νανόπουλο

0
66

Την 11μελή ομάδα του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου της Βαρβακείου Σχολής της Αθήνας με την ονομασία «Σύντροφοι του Οδυσσέα» και τον υπεύθυνο καθηγητή, φυσικό, Ανδρέα Βαλαδάκη θα βραβεύσει σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί  τη στο Aegean Omiros College (Πανεπιστημίου 17, Αθήνα) ο κ. Δημήτρης Νανόπουλος.

Ο κ.Νανόπουλος είναι αντιπρόεδρος και μελλοντικός πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, προταθείς από την Ελλάδα για τη θέση του Διευθυντή του CERN και διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής υψηλών ενεργειών στο Πανεπιστήμιο του Texas A&M.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα δοθούν υποτροφίες (για δωρεάν φοίτηση) στα έντεκα παιδιά από τον Πρόεδρο του Aegean College κ.Νικόλαο Μακρυπλίδη και  οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να  συνομιλήσουν με τον κ. Δημήτρη Νανόπουλο.

—Η συμμετοχή στο διαγωνισμό

Οι μαθητές της Βαρβακείου συμμετείχαν σε διεθνή διαγωνισμό που διεξήγαγε το CERN με αφορμή τα 60ά γενέθλιά του.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν έφτασαν τις 292, εκ των οποίων δέκα προέρχονταν από ελληνικά σχολεία, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πρώτη δεκάδα, πλάι σε χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό, όπως η Γερμανία και η Ινδία.

«Τα ελληνικά σχολεία δείχνουν μεγάλο ζήλο, σημειώνεται αριθμός ρεκόρ διαδικτυακών συνδέσεων μεταξύ σχολείων και επιστημόνων του CERN, οι επισκέψεις μαθητών από το 2012 έως το 2014 αυξήθηκαν 60%, ενώ κάθε χρόνο 100 Ελληνες εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε επιμορφωτικά σεμινάρια», σχολίασε στην «Καθημερινή» ο δρ Αγγελος Αλεξόπουλος, μέλος του τμήματος εκπαίδευσης και διασύνδεσης του CERN.

Οι μαθητές Χρ. Κούτσουλας, Χρ. Λιάπης, Γιώργος Μπαντής, Κων. Ξυπολιά, Κων. Παπαθανασίου, Νικ. Πλασκοβίτης, Αρτεμη Ποταμιάνου, Αθαν. Συρράκου, Σαβίνα Τσίχλη,  Αντωνία Σωτηροπούλου και Έλλη Χρόνη μαζί με τον δρα Ανδρέα Βαλαδάκη συνεχίζουν εν μέσω θέρους να συναντιούνται προετοιμαζόμενοι για τη μεγάλη στιγμή: την πειραματική εφαρμογή της θέσης τους στις εγκαταστάσεις του CERN, από τις 10 έως τις 17 Σεπτεμβρίου!

Η ελληνική πρόταση έχει ως αντικείμενο την ασθενή δύναμη, η οποία ήταν παρούσα κατά τη δημιουργία του Σύμπαντος και ευθύνεται για την παραγωγή ενέργειας στον Ηλιο και άλλους αστέρες. «Ηταν μεγάλη πρόκληση, γιατί αναζητούσαμε ένα πρωτότυπο πείραμα με πιθανότητες επιτυχίας, που να μπορούν να επεξεργαστούν μαθητές Λυκείου», επισημαίνει ο δρ Κωνσταντίνος Θεοφιλάτος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πείραμα CMS, από την ομάδα του Πολυτεχνείου Ζυρίχης στο CERN, ο οποίος συνέδραμε με τις επιστημονικές του γνώσεις τους «Συντρόφους του Οδυσσέα» κατά τη δίμηνη προετοιμασία τους όποτε απαιτήθηκε.

Πώς ξεκίνησε το ταξίδι; Το καλοκαίρι του 2012 ο καθηγητής Φυσικής του σχολείου Δρ Ανδρέας Βαλαδάκης βρέθηκε στο CERN για να συμμετάσχει σε επιμορφωτικό σεμινάριο.

«Την επόμενη σχολική χρονιά ίδρυσα έναν Όμιλο Φυσικής στο Βαρβάκειο», διηγείται σήμερα ο ίδιος. Προς έκπληξή του στην πρότασή του δεν ανταποκρίθηκαν μόνο άριστοι μαθητές. «Τα μέλη του ομίλου είναι παιδιά με φυσική περιέργεια που τους γοήτευαν θέματα που σχετίζονταν με τη Φυσική, αλλά όχι απαραίτητα με τη διδακτέα ύλη».

Η ομάδα συναντιόταν δύο φορές την εβδομάδα. «Οι θεματικές ενότητες που ενθουσιάζουν τους μαθητές είναι η ερμηνεία φαινομένων της καθημερινής ζωής, όπως ο κεραυνός, αλλά και κοσμολογικά θέματα, που δίνουν απαντήσεις στα αρχέγονα ερωτήματα του ανθρώπου, όπως η δημιουργία του κόσμου».

Η νίκη, πάντως, της ελληνικής ομάδας, που είχε μόλις 0,3% πιθανότητες επιτυχίας, στέλνει αναμφίβολα ένα μήνυμα ελπίδας. «Οι μαθητές διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι ότι στην προσπάθεια δεν υπάρχει “ταβάνι”, ενώ καταρρίφθηκε εν μέρει η πάγια άποψη ότι οι ξένοι μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα από εμάς χάρη στις υποδομές που διαθέτουν», υπογραμμίζει ο δρ Θεοφιλάτος, «για να το πούμε με ποδοσφαιρικούς όρους: μπάλα στο γήπεδο δεν παίζουν τα συμβόλαια, αλλά οι παίχτες».

econews

Σχόλια