Πυρκαγιές: σε ύφεση τα μέτωπα, αλλά πολύ υψηλός κίνδυνος

0
5

Σε ύφεση είναι τα πύρινα μέτωπα σε Κρήτη, Βόλο και Λάρισα. Ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν νέες πυρκαγιές με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική να παραμένει σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σε ύφεση βρίσκονται τα δύο πύρινα μέτωπα, που ξέσπασαν το μεσημέρι της Παρασκευής, σε Χλόη Μαγνησίας και Αγναντερή του Δήμου Κιλελέρ, κινητοποιώντας τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες κατέβαλαν και συνεχίζουν, υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τα θέσουν υπό τον έλεγχό τους.

Στα δύο σημεία συνεχίζουν να βρίσκονται και επιχειρούν 22 συνολικά οχήματα, με 60 άνδρες, εκ των οποίων και πεζοπόρα τμήματα.

—Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός θα παραμείνει και σήμερα, Σάββατο, ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική και ακόμα οκτώ περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με την πρόβλεψη κινδύνου της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξη.

Ειδικότερα, η κατηγορία κινδύνου παραμένει στο βαθμό 4 για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής και Νήσων,
Περιφέρεια Κρήτης,
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (νήσοι Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία),
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα),
Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας – κεντρική και νότια Εύβοια, περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου,
Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας,
Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας,
Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας
Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (ανατολική και νότια).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρακαλεί τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σχόλια