ΔΕΗ: μετωπική κυβέρνησης-ΓΕΝΟΠ – Απεργία παρά τη δικαστική απόφαση και επιστράτευση

0
13

Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ να προχωρήσουν σε νέα απεργία παρά την απόφαση του δικαστηρίου. Η πολιτική επιστράτευση των απεργών και η επίταξη των εγκαταστάσεων ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση. Λίγο μετά τις 9 το πρωί η απόφαση της κυβέρνησης έφευγε για να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Πλέον, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα επιδοθούν τα φύλλα επιστράτευσης σε περίπου 19.000 εργαζόμενους της ΔΕΗ. «Είμαστε έτοιμοι για όλα, μπορώ να σας το διαβεβαιώσω», δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης.

H κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, ανέφερε: «Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος. Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους. Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο Bήμα FM ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδ. Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι «όσοι δεν παραλάβουν τα φύλλα πορείας, θα εφαρμοστεί ο νόμος και θα απολυθούν».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η ΔΕΗ, ανέφερε τα εξής: «Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου που έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική ενώ ταυτόχρονα διέταξε και την άμεση διακοπή των κινητοποιήσεων, εξέδωσε νέα ανακοίνωση τις πρώτες πρωινές ώρες σύμφωνα με την οποία συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις από τα ξημερώματα του Σαββάτου (5/7).

Παράλληλα, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ επέβαλε νέα μείωση της παραγόμενης θερμικής ισχύος, με αποτέλεσμα οι εκτός λειτουργίας θερμικές μονάδες (λιγνιτικές και Φυσικού Αερίου) να ανέρχονται πλέον σε 14 συνολικής ισχύος περίπου 3.700 MW, ενώ η Υδροηλεκτρικής ισχύς που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας παραμένει στα 900MW περίπου. Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) είναι αρμόδιος για την ενημέρωση των καταναλωτών για τυχόν περικοπές ηλεκτροδότησης. Η ΔΕΗ ΑΕ ζητεί την κατανόηση των πολιτών για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία τους και καταβάλλει διαρκώς προσπάθειες για την άμεση λύση της απεργίας και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών».

Η κυβέρνηση στέλνει ηχηρό μήνυμα στους απεργούς ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει την επιστράτευση ενώ παίρνει τα μέτρα της για να αντιμετωπίσει κι άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Υπάρχει έκδηλη ανησυχία ότι συνδικαλιστές θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν σε καταλήψεις εγκαταστάσεων της ΔΕΗ. Η σύγκρουση έφτασε στα άκρα όταν η αντίδραση των απεργών ήταν ότι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Χθες μετά την απόφαση του δικαστηρίου η ΓΕΝΟΠ κήρυξε νέα απεργία τονίζοντας ότι έχει συμμορφωθεί με το σκέλος της απόφασης για διάθεση μεγαλύτερου αριθμού εργαζόμενων στο προσωπικό ασφαλείας. «Θα συνεχιστεί η απεργία» υπογραμμίζουν από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ οι κ.κ. Παντελής Καραλευτέρης και Γιώργος Μπίτζας. «Θα διορθώσουμε τον αριθμό του ποσοστού που πρέπει να είναι εξαιρούμενο, δηλαδή του προσωπικού ασφαλείας, για το οποίο κρίθηκε παράνομη η απεργία και θα συνεχίσουμε την απεργία» σημείωσε μιλώντας στον Σκάι ο κ. Μπίτζας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν άφησε καθόλου το χρόνο να περάσει και αποφάσισε την πολιτική επιστράτευσή τους. Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να είναι έτοιμη για όλα η κυβέρνηση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη εγκρίνει τη λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου το Σαββατοκύριακο λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση άνοιξε το Σαββατοκύριακο το Εθνικό Τυπογραφείο, έτσι ώστε σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των απεργών στη ΔΕΗ, να μπορεί να εκδοθεί η απόφαση της επιστράτευσης και να τυπώσει τα λεγόμενα φύλλα πορείας.

Η κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο του αυταρχισμού αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών να κηρύξει την απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ παράνομη και καταχρηστική

«Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει το δρόμο του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της και το εθνικό συμφέρον, δεν τρομοκρατούνται» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλίμα της κοινωνικής πόλωσης και της ακραίας πολιτικής σύγκρουσης που καλλιεργεί.

«Καλούμε την κυβέρνηση έστω και αυτή την ώρα να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σον ελληνικό λαό να αποφανθεί για τον χαρακτήρα της ΔΕΗ», καταλήγει.

Εν τω μεταξύ ο κ. Μανιάτης ερωτηθείς για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» τόνισε ότι η Επιχείρηση θα δεχθεί κατ” ελάχιστον προσφορές με βάση την λογιστική αξία της «μικρής ΔΕΗ» και με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Οι άτυπες εκτιμήσεις είναι για ποσό άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μανιάτης ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι τα χρήματα από την πώληση της ΔΕΗ θα πάνε στην ίδια τη ΔΕΗ, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι θα υπάρξει πλειοδοτικός διαγωνισμός. Ο υπουργός σημείωσε ότι τα πάγια της ΔΕΗ είναι της τάξης των 6 δισ. ευρώ, ενώ ανέφερε πως ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να κάνει απολύσεις προσωπικού για πέντε χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι γύρω στις 11 το βράδυ της Παρασκευής το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απεργία της ΓΕΝΟΠ καθώς και καταχρηστική σε σχέση με τα αιτήματα των ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) καθώς οι δύο τελευταίες θεωρούνται ανεξάρτητες επιχειρήσεις και δεν σχετίζονται με το θέμα.

Από την πλευρά της διοίκησης της ΔΕΗ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει: «Με σημερινή απόφασή του το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αγωγή της ΔΕΗ ΑΕ και κήρυξε τις απεργίες της ΓΕΝΟΠ και του Σπάρτακου ως παράνομες και διέταξε την άμεση διακοπή τους. Η ΔΕΗ ΑΕ αναμένει την πλήρη συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση».

Σχόλια