Πλωτές ανεμογεννήτριες: τρεις τεχνολογίες “συγκρούονται” για την πρωτοκαθεδρία

1
1227

Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στέκονται πάνω σε πέδιλα από τσιμέντο και σίδερο, τα οποία κάθονται στον πυθμένα της θάλασσας σε βάθη συχνά μεγαλύτερα από 40 μέτρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος εγκατάστασης της τεχνολογίας.

Πώς θα μας φαινόταν μια υπεράκτια ανεμογεννήτρια χωρίς θεμέλια, η οποία θα επιπλέει στον ωκεανό και θα εκμεταλλεύεται την αιολική ενέργεια;

Η τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και τρεις εταιρείες ανταγωνίζονται για την κορυφαία θέση σε έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

—Windfloat

Στον αγώνα για την ηγεσία του κλάδου των πλωτών ανεμογεννητριών αυτή τη στιγμή προηγείται η πλατφόρμα Windfloat της αμερικανικής εταιρείας Principle Power.

Η  Windfloat είναι η δεύτερη πλωτή ανεμογεννήτρια μεγάλης κλίμακας που έχει ποτέ εγκατασταθεί. Οι έλικές της περιστρέφονται σε ύψος 120 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο πύργος σταθεροποιείται πάνω σε μια τριγωνική πλατφόρμα ακτίνας 35 μέτρων, με βραχίονες που βυθίζονται 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

Οι βραχίονες περιέχουν έρμα που μετατοπίζεται και ελέγχει την ταλάντευση του συστήματος.

Από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε, το Windfloat έχει παράξει περισσότερες από ένα εκατομμύριο Κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, το περασμένο χειμώνα ανταπεξήλθε στις δύσκολες καιρικές συνθήκες των ακτών της Πορτογαλίας όπου βρίσκεται.

Πρόσφατα, η Principle Power επιδοτήθηκε με 50 εκατομμύρια δολάρια από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση πέντε πλωτών ανεμογεννητριών ισχύος έξι Μεγαβάτ έκαστη στα ανοιχτά των ακτών του Όρεγκον στον Ειρηνικό Ωκεανό όπου το βάθος φτάνει τα 350 μέτρα.

Σχεδιάζει επίσης την εγκατάσταση τριών γιγάντιων ανεμογεννητριών ισχύος 6-8 Μεγαβάτ η καθεμιά στα ανοιχτά των πορτογαλικών ακτών ως τα τέλη του 2017.

—Hywind

plotes-anemogennitries-116029 (3)Την πλατφόρμα Windfloat της Principle Power ανταγωνίζεται η πρώτη πλωτή ανεμογεννήτρια που εγκαταστάθηκε ποτέ, η Hywind της νορβηγικής Statoil στην ακτή του Στάβανγκαρ στη σκανδιναβική χώρα.

Η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια παράγει ενέργεια από το 2010. Ο σχεδιασμός της διαφέρει σημαντικά από τις υπόλοιπες με μία μοναδική κολώνα που περιέχει έρμα και που βυθίζεται στα 100 μέτρα. Η κολώνα αυτή είναι χαλάρά προσδεδεμένη στον πυθμένα με ειδικά συρματόσχοινα.

—Mitsubishi και Mitsui

Στη μάχη για την κατάκτηση της αγοράς των πλωτών ανεμογεννητριών έχουν μπει για τα καλά και δύο ιαπωνικές εταιρείες.

Το ενδιαφέρον για αυτή την καθαρή τεχνολογία εκδηλώθηκε μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα.

Για την πρωτοκαθεδρία τη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» ερίζουν οι Mitsubishi and Mitsui που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν ένα Γιγαβάτ ενέργειας ως το 2020 με 80 ανεμογεννήτριες στα ανοιχτά της Φουκουσίμα: όσο δηλαδή ισχύ παράγει ένα πυρηνικό εργοστάσιο.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Φυσικά ειναι μια πολύ καλή ιδέα και την επικροτούμε.

  Δείτε όμως και το σχόλιο μας

  ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ – ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

  Σίγουρα είμαστε υπέρ των Ανανεωσίμων Πηγών Ενέργειας και γενικά υπέρ των ηπίων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την την σταδιακή απεξάρτηση απο τόν λιγνίτη και τα ορυκτά καύσιμα.

  Προυπόθεση γι’αυτό ειναι η τήρηση των Περιβαλλοντικών όρων & Μελετών και κυρίως οι όποιες παρεμβάσεις και κατασκευές και επεμβάσεις να μην θίγουν και αλλοιώνουν, εξ’ αιτίας εκτεταμένων σφραγίσεων του εδάφους, το φυσικό περιβάλλον.

  Φυσικά και Είμαστε υπέρ της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, υπο προυποθέσεις και όρους, που επίσης σημαίνει:

  Μικρά αιολικά, όχι σε μεγάλα υψόμετρα, κυρίως σε περιοχές που δέν θίγεται το παρθένο τοπίο, η χλωρίδα, πανίδα συνεπώς οχι επεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές.

  Να επιδιώκεται η υπογειοποίηση των γραμμών μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου αυτό μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις.

  Να περάσει η συγκεκριμένη δραστηριότητα στην αυτοδιοίκηση και σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις ( παράδειγμα η Ιταλία ) και να φύγουν απο τις ξένες πολυεθνικές – μεγαθύρια τύπου “ΤΕΡΝΑ – ΡΟΚΑΣ” κ.λ.π.και που μάλλον σήμερα εκμεταλλεύονται τις κορυφές – ραχούλες της ορεινής υπαίθρου.

  Για παράδειγμα στο κεντρικό νησί των Σευχελλών, το Μαχέ, στόν Ινδικό Ωκεανό, στο μοναδικό σημείο αυτής της πανέμορφης χώρας, στην είσοδο του λιμανιού, εχει πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση 8….ανεμογεννητριών
  ( πτερωτών ) οι οποίες εδράζονται αξιοποιώντας για θεμελίωση τις προβλήτες «απο μπετόν αρμέ» του λιμανιού. Το αρχιπέλαγος των Σευχελλών διαθέτει σε όλη τη χώρα τουλάχιστον 115 νησιά.

  Η χώρα μας απο την δική της μεριά θα μπορούσε κάλλιστα να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ αφου διαθέτει πολύ περισσότερα, μικρά και μεγάλα νησιά, πλέον των 3.000.

  Επίσης στην Ελλάδα θα πρέπει να επεκταθεί η παραγωγή αιολικής ενέργειας με ανεμογεννήτριες, ακόμα και σε οικιακό επίπεδο, αλλά και σε βιοτεχνίες, κτηνοτροφικές μονάδες κ.λ.π.

  Η Αυτοδιοίκηση – Περιφέρεια και Δήμοι στην Ελλάδα …….οφείλουν να κάνουν τις δικές τους μελέτες χωροθέτησης και να ορίσουν τις περιοχές, που θα επιτρέψουν ή θα προτείνουν να γίνουν τέτοιες εγκαταστάσεις βιομηχανικού τύπου, εξασφαλίζοντας πρωτίστως τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών και διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των κατοίκων.

  Πιστεύουμε οτι μπορούμε και εδω στη πατρίδα μας να χωροθετήσουμε και να κατασκευάσουμε αιολικά πάρκα, σε περιοχές που δέν θα βλάπτουν τόν τουρισμό και τις δραστηριότητες των κατοίκων, με ταυτόχρονη εφαρμογή των Ευρωπαικών Συμβάσεων, π.χ.του Τοπίου………..Αρκεί αυτό να το σχεδιάσουν οι τοπικές αρχές και οι περιφερειακοί φορείς, αξιοποιώντας και διαχειρίζοντας κατάλληλα το προσωπικό τους…και πρωτίστως με όρους ελαχιστοποίησης του απαιτούμενου σχεδιασμού, και οχι μεγιστοποίησης του κέρδους, αλλά επιμερισμού των στόχων και κυρίως του εθνικού στόχου.

  Εν κατακλείδι ο συγκεκριμένος στόχος θα πρέπει να επιμεριστεί σε κάθε κάθε Δήμο και Περιφερειακή Ενότητα, ούτως ώστε να νιοιώσουν άπαντες τα προβλήματα και τις απειλές της παρούσας κλιματικής αλλαγής.

  Πολύκαρπος Μαρκαράς Αρχ.Μηχ

  Γιώργος Παρασχάκης Νομ.

  http://kyameftopedioareos.blogspot.com

Comments are closed.