Το πρώτο πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτων στον κόσμο για μικρά παιδιά – P’tit Vélib

0
50

Τα προγράμματα ενοικίασης ποδηλάτων σε δημόσιους χώρους στάθμευσης (Bike-sharing) αναπτύσσονται σε πολλές μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Πρωτοπόρο σε αυτή την πρακτική διάδοσης του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης στην πόλη υπήρξε το Παρίσι με το περίφημο πρόγραμμα Vélib’ (σσ. ελεύθερο ποδήλατο).

Τώρα η “Πόλη του Φωτός” πρωτοπορεί ξανά με το “P’tit Vélib” ένα πρόγραμμα bike-sharing για παιδιά.

Σε πρώτη φάση τα παιδικά ποδήλατα θα διατίθενται σε πέντε τοποθεσίες, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα δημιουργηθούν περισσότερες.

Οι χώροι στάθμευσης και ενοικίασης των παιδικών ποδηλάτων θα βρίσκονται κοντά σε πάρκα ή τουλάχιστον σε ειδικά διαμορφωμένες ποδηλατολωρίδες.

Εκεί θα είναι διαθέσιμα παιδικά ποδήλατα σε διάφορες διαστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και ποδηλάτων με βοηθητικές ρόδες. Ειδικότερα, θα καλύπτονται τα παιδιά ηλικίας από δύο ως οκτώ ετών.

Στόχος του προγράμματος δεν είναι μόνο η διασκέδαση του κοινού, αλλά και η εκπαίδευση των νέων γενεών ώστε να απομακρυνθούν από το αυτοκίνητο και να αγκαλιάσουν πιο “πράσινα” μέσα μεταφοράς.

“Επειδή οι καλές συνήθειες αποκτώνται νωρίς, ο δήμος του Παρισιού και οι κάτοικοι της πόλης θέλουν να εξοικειώσουν τις νέες γενιές με τη χρήση περιβαλλοντικά φιλικότερων μέσων από τις νεαρότερες ηλικίες” αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Vélib’.

Άλλωστε το Παρίσι λαμβάνει μια σειρά μέτρα για την προώθηση των βιώσιμων μετακινήσεων όπως η θέσπιση ορίου ταχύτητας 30 χιλιομέτρων για τα αυτοκίνητα που κινούνται στους δρόμους της πόλης, αλλά και η επιδότηση με 0,25 Ευρώ ανά χιλιόμετρο όσων πηγαινοέρχονται στην εργασία τους με το ποδήλατο.

Το Vélib’ είναι το τρίτο μεγαλύτερο πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτων στον κόσμο πίσω από αυτά των πόλεων Γουχάν και Χανγκζού στην Κίνα.

Πιο εξελιγμένο θεωρείται αυτό της Κοπεγχάγης στη Δανία που αντιμετωπίζει ωστόσο πρόβλημα βιωσιμότητας.

Μήπως ο δήμος Αθηναίων θέλει επιτέλους να εφαρμόσει κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα;

Ας ξεκινήσει από τους μεγάλους.

econews

Σχόλια