ΔΕΗ: "κάντο όπως η Ιταλία" λέει ο Μανιάτης – Θα αποφύγουμε το μπλακάουτ

0
5

Παρέμβαση για το θέμα της ΔΕΗ έκανε μέσω της εκπομπής του Σκάι «Πρώτη Γραμμή» ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης διαβεβαίωσε ότι από την πώληση του 30% της Επιχείρησης και τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ, οι καταναλωτές θα είναι ωφελημένοι και ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια.

Μάλιστα παρέπεμψε στο παράδειγμα της Ιταλίας, όπου πριν από 15 χρόνια η ιδιωτικοποίηση του 30% της εγχώριας εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας συνέβαλε στον τετραπλασιασμό των εσόδων από 22 δισ. σε 85 δισ. Ευρώ και στην επέκταση της εταιρείας μέχρι τη Λατινική Αμερική και παίζει ως επενδυτής σε 40 χώρες και σημείωσε ότι η ΔΕΗ μπορεί να διαδραματίσει αντίστοιχο ρόλο στα Βαλκάνια.

Όσον αφορά στην απεργία της ΓΕΝΟΠ, εξέφρασε τη βεβαιότητα οτι το συνδικαλιστικό κίνημα θα συμπεριφερθεί με απόλυτη υπευθυνότητα, έναντι του διακυβεύματος που ειναι η ηρεμία της κοινωνίας.

Όπως είπε ο υπουργός «έχουμε τις διαδικασίες για να αποφύγουμε το μπλακ άουτ» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την κοινωνική ηρεμία και την ομαλή διεξαγωγή της οικονομικής δραστηριότητας. «Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της όλα τα νομικά εργαλεία» είπε, αλλά σημείωσε ότι η δεν σκοπεύει να προσφύγει στα δικαστήρια για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία, καθώς όπως είπε, η ενδεχόμενη προσφυγή είναι στις αρμοδιότητες της ίδιας της ΔΕΗ.

Αναφερόμενος στους υποψήφιους επενδυτές, είπε ότι επειδή η «μικρή ΔΕΗ» θα ειναι μεγάλο πακέτο, θα υπάρξει ενδιαφέρον απο μεγάλους ενεργειακούς παίκτες του εξωτερικού.

Όπως εξήγησε, τα χρήματα θα πανε στη ΔΕΗ και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνοντας ότι θα ωφεληθεί η ρευστότητα της επιχείρησης και η επενδυτική της ικανότητα.

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι ο διαγωνισμός θα είναι διαφανέστατος και θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών. Όπως εξήγησε, θα διασφαλιστεί η οικολογική και η τουριστική αξία των περιοχών όπου υπάρχουν τα εργοστάσια, αλλά και η ποιότητα του νερού. 

—Για τους υδρογονάνθρακες

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη παρουσίαση οικοπέδων υδρογονανθράκων στο Λονδίνο σημειώνοντας ότι  εκεί έδωσαν το παρών πάνω από 180 στελέχη πετρελαϊκών εταιριών και τραπεζών και πάνω από 40 εταιρίες.

Όπως εξήγησε, ο σχετικός διαγωνισμός θα γίνει στα μέσα του Ιουλίου και σε 9-12 μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η πρώτη εξέδρα θα στηθεί σε ένα με δύο χρόνια και θα αφορά τους διαγωνισμούς που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Υπογράμμισε δε ότι το Δημόσιο αρχίζει να εισπράττει από τη στιγμή που μπαίνουν οι πρώτες υπογραφές στις συμβάσεις.

Σχόλια