Γαϊδούρια μεταφέρουν φωτοβολταϊκά σε βοσκούς, τους συνδέουν με το διαδίκτυο [video]

0
21

Πολλοί άνθρωποι φαντασιώνονται –και κάποιοι επιδιώκουν στην πράξη– μια ζωή μακρυά από τις πόλεις και την τεχνολογία.

Ωστόσο, ορισμένες νομαδικές κτηνοτροφικές κοινότητες στην περιοχή της Σμύρνης στην Τουρκία αντιμετωπίζουν το διαδίκτυο ως μέσο διατήρησης της επαφής τους με τον έξω κόσμο και κοινωνικοποίησης κατά τη διάρκεια των μοναχικών τους διαδρομών στην ύπαιθρο.

Εμπόδιο σε αυτό είναι η απουσία δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές που διασχίζουν.

Λύση στο πρόβλημά τους ήρθε να δώσει η τουρκική εταιρεία κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ Ser-Gün η οποία παράγει ειδικά σχεδιασμένα ηλιακά πάνελ  ηλεκτρικής ισχύος από πέντε ως επτά Κιλοβάτ, αρκετή για να τροφοδοτήσει κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, αλλά και τον απαραίτητο φωτισμό για τις βραδινές ώρες και την περίοδο του τοκετού των ζώων.

Ποιος μεταφέρει τα φωτοβολταϊκά των βοσκών; Το σύνηθες υποζύγιο, ένας «plug-and-play» γάιδαρος.

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα Hurriyet News, το ηλιακό πακέτο “τοποθέτησης και άμεσης λειτουργίας” κοστίζει κάτι λιγότερο από 1000 Ευρώ με την τουρκική κυβέρνηση να επιδοτεί το ήμισυ του κόστους.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ μοιάζουν ακατάλληλα λόγω μεγέθους για αυτού του είδους τη δράση, ωστόσο η ραγδαία ανάπτυξη των ηλιακών τεχνολογιών αναμένεται να βελτιώσει τη φορητότητα στο εγγύς μέλλον.

Καθώς πολλές απομακρυσμένες κοινότητες ζουν εκτός δικτύου και έρχονται σε ολοένα και στενότερη επαφή με την ψηφιακή τεχνολογία και τα «μικροδίκτυα», δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι στην περίπτωση των βοσκών, τα γαϊδούρια ανέλαβαν το δύσκολο, αλλά πολύτιμο, έργο της ενσωμάτωσης της ηλιακής τεχνολογίας στην καθημερινότητά τους.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του BBC!

econews

Σχόλια